Nils van der Poel får Jerringpriset 2022

Armand Duplantis, Therese Alshammar och Sarah Sjöström. Det är några av alla idrottare som fått ta emot Jerringpriset genom åren.
Under måndagen förlängdes listan med ytterligare ett namn: Nils van der Poel.
– Jag trodde inte jag skulle få det här, jag kan ju inte rida, säger skridskokungen.

ANNONS
|

På måndagen gick idrottsgalan av stapeln och flera priser delas ut – med Jerringpriset som höjdpunkt.

Det blev Nils van der Poel som fick kliva upp på scenen och ta emot det prestigefyllda priset som svenska folket röstat fram. Han inledde sitt tacktal med en gliring till ridsporten, som genom åren varit bra på att rösta fram sina representanter till priset.

– Jag trodde inte jag skulle få det här, jag kan ju inte rida, säger han.

Han fortsatte, till stående ovationer från galabesökarna i Avicii arena:

– Det sägs att man blir som man umgås och jag tror att jag också är ett resultat av det så jag önskar att den sista stående ovationen som jag kan åsamka som skridskoåkare är till alla de människor jag haft äran att få umgås med, från Arvidsjaur till Peking. Tack så mycket.

ANNONS

Galans kung

Nils van der Poel vann OS-guld på både 5 000 meter och 10 000 meter i Peking och satte under samma tävling världsrekord på 10 000 meter. Efter spelen i Peking meddelade Peking att karriären var över och han sa under måndagens gala att han ser måndagskvällen som ett sista framträdande som elitskridskoåkare.

Det var fjärde gången Nils van der Poel var upp på scenen för att ta emot pris. Han vann både årets manliga idrottare och årets prestation och fick dessutom ta emot Bragdguldet som han tilldelades i december. Dessutom fick hans tränare Johan Röjler ta emot pris som Årets ledare.

Här är övriga vinnare på Idrottsgalan 2023:

Bild: EMMA WALLSKOG

Årets lag

Vinnare av Årets lag blev bordtennisduon Mattias Falck och Kristian Karlsson. Duon vann VM i november 2021 och EM-guld augusti 2022 och tog dessutom individuella medaljer

– Wow, vilken ära. Vi har spelat dubbel i över 15 år tillsammans. Det har varit en otrolig resa. Fortfarande lite overkligt att vi lyckades göra det vi gjorde förra året, säger Mattias Falck från scenen.
Bild: EMMA WALLSKOG

Årets ledare

Johan Röljer, Nils van der Poels tränare, vann priset. Han har funnits vid skridskostjärnans sida i jakten på dubbla OS-guld och världsrekord på OS.

– Så många fantastiskt duktiga ledare nominerade, det känns otroligt, säger han innan han vänder sig till Nils van der Poel:

– Nils, jag älskar dig, säger han innan han vänder sig till sin familj och tackar för stödet under resan.
Bild: EMMA WALLSKOG

Årets nykomling

Vann gjorde Linn Grant. Golfare klättrade på plats 258 till 27 på världsrankingen och har tagit golfvärlden med storm under 2022.

– Så sjukt, Jag tror inte jag haft så här hog puls på hela säsongen, säger hon från scenen.
Bild: EMMA WALLSKOG

Årets manlige idrottare

Charlotte Kalla delade ut priset och hon fick göra det till Nils van der Poel. Skridskokungen vann alla tävlingar under säsongen, med två OS-guld som höjdpunkt. Han slog dessutom världsrekord i både 5 000 och meter och 10 000 meter.

På scenen vände han sig till sin tränare Johan Röljer.

– Det är helt omöjligt att slå ett världsrekord om man inte vid sin sida har världens bästa coach genom alla tider. Så när era vänner och klasskamrater idoliserar det jag gjorde, kom ihåg att den bästa typen av människor inte får stå på ett olympisk podium, de är upptagna med att hjälpa andra att nå sina drömmar. Tack, säger van der Poel.
Bild: EMMA WALLSKOG

Årets kvinnliga idrottare

Sarah Sjöström fick ta emot priset för sitt 2022 där hon vann guld i alla mästerskap hon ställde upp i.

– Vilka kontraster. I morse fick jag avbryta mitt första träningspass si min karriär för att jag var trött och hade ont. Det ser kanske lätt ut men ibland är det otroligt tufft. Att göra passen även när man ha ont och fortsätta pressa gränserna. Jag är otroligt tacksam för all hjälp jag får på vägen, säger simdrottningen.
Bild: EMMA WALLSKOG

Årets prestation

Det priset fick Nils van der Poel som fick kliva upp på scenen igen.

– Jag har sett den här kvällen lite som mitt farväl till min idrottskarriär, säger han läser testamentet efter en omkommen vän.

– Tack för all den här uppmärksamheten. jag har verkligen njutit av det, avslutar van der Poel.

Här anlände stjärnorna till galan:

LÄS MER:"Känns som ett fint avslut på resan vi har gjort"

LÄS MER:Här anländer stjärnorna till Idrottsgalan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS