Nederländsk seger och publikfest i premiären

Publikrekord, strålande spel och seger. Fotbolls-EM startade med en riktig hemmafest och efter 1–0 i premiären mot Norge bör nog ett varningens finger lyftas för Nederländerna.

ANNONS
|

Längs Utrechts alla kanaler vallfärdade orangeklädda fans, de flesta på cykel (Nederländerna är ett av Europas cykelvänligaste länder), till Galgenwaardstadion för söndagens EM-premiär.

Och det nederländska laget gjorde inte de 21732 på läktarna – publikrekord för damfotboll i landet – besvikna på något sätt.

- Det var otroligt, när vi kom hit med bussen var det för överallt runtomkring oss. Där och då sade vi att "okej, de här personerna ger oss så mycket energi, ta den och kör". Och det såg ni nog att vi gjorde, säger Nederländernas Lieke Martens, som lämnar svenska Rosengård för Barcelona efter EM.

ANNONS

Kungligt på läktaren

Nederländskorna satte foten på gasen från första spark. Det virvlande anfallsspelet tog Norge på sängen och redan efter några sekunder var Martens nära att göra EM:s första mål.

Men publiken, i den fanns bland andra kung Willem-Alexander och drottning Máxima, fick inte se några mål i den första halvleken trots många vassa lägen.

Anfallaren Vivianne Miedema ställde hela tiden det norska försvaret i problem, men lyckades inte få hål på Norges Ingrid Hjelmseth. Miedema hade gärna satt dit en boll framför den rekordstora publiken.

- Det var otroligt att spela inför mer än 25000 personer, det har vi aldrig gjort förut i det här landet. Det gav oss jättemycket energi, säger Vivianne Miedema.

Utrecht-avgörande

Ju längre matchen led desto mer fick Norge fokusera på kontringar. Med klasspelare som Ada Hegerberg och Caroline Graham Hansen är det alltid potentiellt farligt, men det var ändå ett nederländskt mål som hela tiden hängde i luften.

- Vi mötte ett bättre lag i dag. Vårt största problem var att vi inte lyckades få fast bollen i anfallet, och då blir det svårt att försvara sig. Vi skapade en del bra chanser ändå, men de skapade ju väldigt många fler, säger Norges svenske förbundskapten Martin Sjögren.

ANNONS

I den 66:e minuten kom så målet. Lieke Martens fick bollen till vänster utanför straffområdet och slog ett perfekt skruvat inlägg strax framför Norges mål.

Där kom vindsnabba, och Utrechtfödda, Shanice van den Sanden – med sin snabbhet ett ständigt hot på högerkanten – och nickade in 1–0.

"Kunde ha varit 4–0"

- Det är kanske den snabbaste fotbollsspelaren i världen, och hon gör en bra match. Möter man så snabba spelare så är det alltid en utmaning, säger Martin Sjögren.

Trots mycket tid kvar lyckades Norge knappt skapa några kvitteringschanser. I stället var det Nederländerna som fortsatte att trycka på, och Vivianne Miedema borde antagligen ha punkterat matchen på någon av sina chanser.

- Vi har ett riktigt bra lag, och i dag föll allting på plats. Vi vann bara med 1–0 men det kunde ha varit både två, tre och fyra noll, säger Vivianne Miedesma.

ANNONS
Utrecht, TT:s utsände

ANNONS