Nederländerna är klart för VM.
Nederländerna är klart för VM.

Nederländerna klart för VM – till slut

Europamästaren var illa ute. Men Nederländerna ryckte upp sig efter kvalmissen, vann playoffinalen mot Schweiz med sammanlagt 4–1, och är nu klart för fotbolls-VM nästa år.

ANNONS
|

Nederländerna är klart för VM i fotboll nästa år efter totalt 4–1 i playoff-finalen mot Schweiz. Efter en övertygande 3–0-seger på hemmaplan räckte det med 1–1 borta mot Schweiz på tisdagen för att säkra en biljett till världsmästerskapet i Frankrike.

Bortamatchen började dock allt annat än prickfritt. Den nederländska lagkaptenen Anouk Dekker kapade Schweiz stjärna Ramona Bachmann och fick rött kort redan i den åttonde minuten. Trots en spelare färre på planen lyckades Nederländerna kontrollera matchen bra, och när Vivianne Miedema gav laget ledningen i den 52:a minuten var VM-platsen i princip säkrad. Coumba Sow kvitterade i den 71:a minuten men Schweiz var till slut aldrig nära att vända dubbelmötet.

ANNONS

Den regerande Europamästaren satte sig i en knivig sits genom att i sista omgången av VM-kvalet tappa gruppsegern, och VM-platsen, till Norge. I stället tvingades nederländskorna till ett svårt playoff, där man först fick besegrade fjolårets EM-finalist Danmark i semifinal, innan Schweiz besegrades i finalen.

TT

Fakta: VM-klara lag

VM i Frankrike avgörs 7 juni–7 juli 2019 med 24 deltagande nationer.

Spelorter är Paris, Nice, Montpellier, Lyon, Grenoble, Rennes, Le Havre, Valenciennes och Reims.

Finalen och semifinalerna avgörs i Lyon. Bronsmatchen spelas i Nice.

VM-klara länder: Frankrike, Chile, Brasilien, Australien, Thailand, Kina, Japan, Sydkorea, England, Spanien, Italien, Tyskland, Norge, Sverige, Skottland, Nederländerna, USA, Kanada, Jamaica.

Ytterligare fem VM-platser ska delas ut:

Från Afrika ska tre länder kvalificera sig via Afrikanska mästerskapen, som avgörs 17 november–1 december. De tre främsta lagen går vidare. Om Ekvatorialguinea är topp tre går i stället fyran till VM eftersom nationen är avstängd från VM 2019.

Från Oceanien ska ett lag bli klart då segraren i OFC Women's Nations Cup, 18 november–1 december, går till VM.

En sista plats står mellan Panama, som kom fyra i Concacaf Women's Championship, och Argentina, som slutade trea i kvalet i Sydamerika. Det första mötet av två slutade 4–0 till Argetina. Returen spelas natten till den 14 november.

ANNONS