Skicrosslandslaget är tillbaka i Innichen, där Anna Holmlunds liv förändrades för alltid. Sandra Näslund (till höger) tänker på sin lagkamrat. Arkivbild.
Skicrosslandslaget är tillbaka i Innichen, där Anna Holmlunds liv förändrades för alltid. Sandra Näslund (till höger) tänker på sin lagkamrat. Arkivbild.

Näslund: "Tänker på det lite extra mycket"

Skicrosslandslaget är tillbaka i Innichen ett år efter att Anna Holmlund skadade sig allvarligt i den italienska skidorten.

ANNONS
|

Den 19 december 2016 är ett mörkt datum för svensk skicross. Det var då Anna Holmlund föll under ett träningsåk och fick allvarliga hjärnskador.

Nu, ett år senare, är landslaget tillbaka på olycksplatsen i Innichen för att tävla.

Sportchefen Joar Båtelson var där när Holmlund kraschade och minns det väl.

- Direkt när jag kom fram insåg jag att det var riktigt illa, hon låg med ansiktet nedåt och man såg att det redan hade börjat blöda en del, säger Båtelson till Expressen.

ANNONS

- Då tänkte jag: Det här ser inte bra ut. Men det var bara att försöka få hjälp att vända på henne och påbörja arbetet med att försöka få i gång henne igen.

"Bearbetat varje dag"

Åtta svenskar startar i onsdagens kval. Att det är just i Innichen tror inte Båtelson påverkar svenskarnas resultat.

- Vi har bearbetat det här varje dag i ett helt år. Alla är inställda på att det inte är orten, banan eller något geografiskt som påverkar eller som orsakade olyckan heller, säger Båtelson till TT.

- Sedan är det klart att det är speciellt och man får minnen när man kommer tillbaka. Det är klart att det finns där någonstans. Men vi är så pass professionella och har som sagt bearbetat det. Det ska inte vara något som stör tävlingarna.

ANNONS

Lagkamraten Sandra Näslund missade också förra årets tävling i Innichen. Två dagar efter Holmlunds olycka kraschade även Näslund under ett träningsåk i samma backe. Hon ådrog sig en lättare hjärnskakning och en fraktur på näsbenet.

Tillbaka i Innichen berättar Näslund för Expressen att hon ofrånkomligen tänker på vad som hände förra året.

- Men det här är ett bra ställe och en rolig bana så samtidigt är det kul att vara tillbaka, säger hon.

Förra året kämpade Anna Holmlund för sitt liv på ett sjukhus och Näslund minns att det var "långa dagar".

- Man visste inte så mycket, man gick och väntade på att få veta någonting och att det skulle hända någonting. Det var långa dagar.

Anna Holmlund bor i dag i Sundsvall i egen lägenhet med hjälp av personliga assistenter. Hon gör framsteg i sin rehabträning och har som mål att gå några steg på julafton.

ANNONS
TT

ANNONS