Nascar-stjärnan Bubba Wallace: Förbjud sydstatsflaggan

Nascar-stjärnan Bubba Wallace poserade med en Black Lives Matter-tröja inför söndagens lopp. Nu vill han att man förbjuder sydstatsflaggan under tävlingarna.
– Få bort dem härifrån, de har ingen plats här, säger han till CNN.

ANNONS
|

Black Lives Matter-rörelsen har fått nytt liv i USA.

George Floyds död, till följd av ett brutalt polisingripande i Minneapolis, har åter väckt debatten om rasism och föranlett massvis med demonstrationer, samt upplopp i flera av landets stora städer.

President Donald Trump har hotat med att kalla in militären för att stoppa proteseterna i landet.

Men det är inte bara i USA som demonstrationer har ägt rum, så sent som i söndags hölls även det även protester i Göteborg.

Samma dag, fast på andra sidan Atlanten, hade Nascar sitt race på Atlanta Motor Speedway.

LÄS MER:P.K. Subbans fina gest – skänker 50 000 dollar till George Floyds dotter

Bubba Wallace är den första afroamerikanske heltidsföraren i tävlingarna sedan 1971. Inför söndagens tävlingar stod han iklädd en Black Lives Matter-tröja med texten "I can't breathe" (Jag kan inte andas).

ANNONS

"I can´t breathe" refererar till ett uppmärksammad fall av polisbrutalitet i USA. Det var 2014 som afroamerikanen Eric Garner dog efter att polis brottat ner honom med ett nackgrepp, samtidigt som han förklarade att han inte kunde andas.

Flera Nascar-förare har visat sitt stöd till rörelsen och Bubba Wallace, en av dem var legendaren Jeff Gordon.

– Jag kommer aldrig veta hur det är att gå i Bubbas skor eller någon annan som upplevt rasisms skor. Vad jag vet är att jag kan vara bättre, vi kan bli bättre och skapa en positiv förändring, sa han under söndagens sändning enligt CNN.

LÄS MER:Tusentals tog farväl av Floyd – begravs i dag

När det kommer till förändring har Bubba Wallace ett förslag: Förbjud Amerikas konfedererade staters flagga, eller sydstatsflaggan som den kallas i Sverige, under Nascar-tävlingarna.

– Ingen ska känna sig obekväm när de kommer till en Nascar-tävling och det börjar med konfederationsflaggorna. Få bort dem härifrån, de har ingen plats här, säger han till CNN.

Flaggan kopplas till rasism och förtryck

Bubba Wallace vill att Amerikas konfedererade staters flagga, eller sydstatsflaggan som den kallas i Sverige, ska förbjudas under tävlingarna.
Bubba Wallace vill att Amerikas konfedererade staters flagga, eller sydstatsflaggan som den kallas i Sverige, ska förbjudas under tävlingarna. Bild: RIC FELD

Flaggan existens har varit ämne för debatt under en längre tid i USA.

Många hävdar att den symboliserar slaveriet och förtrycket mot minoriteter, framför allt svarta, i USA.

Flera vit maktrörelser i USA använder flaggan som symbol.

ANNONS

2015 poserade Dylann Storm Roof med flaggan innan han sköt ihjäl nio afroamerikaner i en kyrka i Charleston, SouthCarolina. Sedan dess har den sakta men säkert förbjudits och rensats bort runtom i USA.

Nyligen förbjöds den hos USA:s marinkår.

Förespråkarna för flaggan menar dock på att den inte är en symbol för rasism, utan för sydstaterna och deras traditioner.

Inte stört sig tidigare

Ännu är det många som fortfarande tar med sig sydstatsflaggan till Nascar-tävlingarna som, i stor utsträckning, hålls i de södra delarna av USA. Bubba Wallace har tidigare inte stört sig på det. Men han berättar att han har utbildat sig i frågan, sett hur illa till mods folk blir av flaggan och att han nu vill att den förbjuds.

– En hel del människor som, stolt, bär den flaggan kommer bli sura, men det är dags för en förändring. Vi måste ändra det och uppmuntra Nascar till att ha konversationer kring att ta bort de flaggorna.

LÄS MER:Pettersson om polisvåldet: "Blev illamående"

Och om fansen, trots allt, vill ta med sig sydstatsflaggan till loppen?

– Då kan de gå hem igen, säger Bubba Wallace.

ANNONS