Japanskan Naomi Osaka kämpade med talet efter att ha vunnit årets Australian Open.
Japanskan Naomi Osaka kämpade med talet efter att ha vunnit årets Australian Open.

Naomi Osaka tog hem Australian Open

Naomi Osaka har vunnit Australian Open i tennis för första gången efter att ha besegrat Petra Kvitová med 7–6, 5–7, 6–4 i finalen. Segern är den 21-åriga japanskans andra i en grand slam-turnering – och den andra raka.

ANNONS
|

Naomi Osaka vann visserligen US Open i höstas och blir tack vare segern i Melbourne ny världsetta i tennis – men konsten att hålla ett segertal kan ta lång tid att lära sig.

- Att tala offentligt är inte min starka sida, sade Naomi Osaka under prisceremonin.

- Jag hade skrivit upp vad jag skulle säga men har glömt bort det. Tack så mycket!

ANNONS

Första finalen

Osaka inledde finalens tredje och avgörande set med ett märkbart plågat ansiktsuttryck. Hon hade precis tappat andra set till Kvitová efter att ha spelat sig fram till 40–0 och bränt tre raka matchbollar vid ställningen 5–3.

Den 28-åriga världssexan från Tjeckien plockade fram stålnerverna, red ut stormen i egen serve, bröt Osaka i följande game, och vann till slut andra set med 7–5.

Matchen var utjämnad.

Både den dubbla Wimbledonmästarinnan Kvitová och Osaka spelade sin första final i Australian Open. Tjeckiskan inledde bäst men lyckades inte förvalta någon av sina fem breakbollar i första set. I stället kämpade sig världsfyran Osaka in i matchen och var starkast när första set gick till tiebreak.

Därmed hade Petra Kvitová tappat sitt första set i årets Australian Open. I slutet av andra set såg hon ut att tappa hela finalen – men klarade sig. Tillfälligt.

"Du är otrolig"

Naomi Osaka trotsade nämligen sitt hängande huvud och bröt tidigt Kvitovás serve i tredje set. Hon missade sedan tre raka breakbollar när hon ledde 4–2 men behöll ändå ledningen matchen ut.

- Du är verkligen otrolig och det är en ära att ha fått spela en grand slam-final mot dig, sade den unga japanskan till sin motståndare när hon fått ta emot segerpokalen.

ANNONS

För trots finalförlusten är Petra Kvitovás resa i årets Australian Open en seger. I december 2016 överfölls hon i sin lägenhet och knivskars så illa i handen att tenniskarriären var hotad.

- Jag visste inte om jag skulle kunna hålla en racket igen, sade en rörd Petra Kvitová, som blir ny världstvåa.

- Jag kan inte förstå att jag spelat en grand slam-final igen.

TT

ANNONS