Nadal kritisk mot folkomröstning

Den 1 oktober ska Katalonien rösta om självständighet. Något som Rafael Nadal inte vill ska ske.

ANNONS
|

Spanske tennisstjärnan Rafael Nadal har kritiserat de katalanska planerna på att trotsa spansk lagstiftning och genomföra en folkomröstning för självständighet.

- Jag tycker att det som är planerat att hända 1 oktober inte borde äga rum – för alla borde, enligt mig, respektera lagen. Man kan inte hoppa över lagen för att man vill. Jag kan inte köra vid ett rött ljus bara för att trafikljuset inte ser rätt ut för mig, säger Rafael Nadal till spanska tidningen El Mundo.

ANNONS

Så sent som i helgen tog den spanska tennisfantomen sin 16:e Grand Slam genom seger i US Open. Den Mallorcafostrade idrottsstjärnan talar både spanska och katalanska.

- Jag varken kan eller vill föreställa mig ett Spanien utan Katalonien. Jag tror att vi måste jobba för att nå en gemensam förståelse för jag tror att vi, utan tvekan, är starkare tillsammans än vad vi skulle vara separerade. Spanien är bättre med Katalonien och Katalonien är bättre med Spanien från mitt perspektiv.

TT-AFP

Bakgrund: Kataloniens självständighet

I folkomröstningen den 1 oktober får väljarna ta ställning till frågan "Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?".

Den styrande koalitionen avser att utropa självständighet inom 48 timmar om resultatet blir ett ja, oavsett nivån på valdeltagandet.

Förutom lagen om folkomröstning har det regionala parlamentet antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till, om det blir ja i folkomröstningen.

Motiv för självständighet är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket. Dessutom anses det spanska systemet för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt starka Katalonien, som står för en femtedel av Spaniens ekonomi.

Allt är upplagt för fortsatt konfrontation, inte minst med den 11 september i faggorna. Det är Kataloniens nationaldag La Diada och har de senaste åren lockat ut miljontals katalaner i demonstrationer för självständighet.

ANNONS