Muhammed Alis mästerbälte sålt för 63 miljoner kronor

Muhammed Ali vann legendariska ”Rumble in the Jungle”. Nu har den avlidne boxarens mästarbälte auktionerats ut. Den nye lyckliga ägaren fick punga upp 63 miljoner kronor.

ANNONS
|

Den nya ägaren är Jim Irsay, ägare av NFL-laget Indianapolis Colts.

Han berättar om införskaffandet på sin Twitter. Den ska adderas till hans samling av rockmusik, amerikansk historia och popkultur.

”Rumble in the Jungle” utspelades 1974 i Zaire, som nu bytt namn till Kongo-Kinshasa.

I tungsviktsmatchen, med världsmästarbältet på spel, ställdes George Foreman mot utmanaren Muhammed Ali. Ali var 32 år gammal vid tillfället, och hade nyligen kommit tillbaka från en långvarig avstängning. Detta med anledning av att han vägrat göra militärtjänst, en dom senare dömdes vara olaglig.

Taktiken för att vinna

Foreman var regerande världsmästare, och storfavorit i mötet. Han ansågs ha det hårdaste slaget i världen, men Ali utnyttjade det faktum att han inte var van vid långa matcher. Efter att ha tröttat ut sin motståndare, en taktik kallat Rope-a-dope, under åtta ronder i den tryckande hettan gick han till attack.

ANNONS

Inför 70 000 människor knockade han Foreman – och kunde åter titulera sig världsmästare.

Ali avslutade karriären 1981, och gick 2016 bort efter en kortare tids sjukdom.

Han blev 74 år gammal.

LÄS MER:Mikaela Laurén berättar om tiden i fängelse: ”En skam”

LÄS MER:Boxningspionjären Tommy Andersson är död

LÄS MER:Efter skandalerna – kräver nytt ordförandeval

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS