Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: CARL SANDIN
Bild: CARL SANDIN

Montler med stark säsongsinledning

Thobias Montler visade i blåsiga förhållanden att han blir att räkna med i världstoppen även i år.
8.07 i godkänd vind och 8.13 i lite för mycket medvind.
Det för upp Göteborgsbon bland årets tio bästa i världen.
– Skönt att vara över åtta meter, säger han.

Längdhoppstävlingen på Ullevi hade kunnat vara en reklamfilm för arbetarrörelsen. På läktarna hördes frågor om det var 1 maj eller 4 juli. De röda flaggorna vajade nämligen friskt i vindarna. Så också för Thobias Montler i början av tävlingen. Sveriges bäste längdhoppare hoppade till exempel en bit över åtta meter i sitt andra försök, men plankträffen var svag.

Men det blev bättre.

Först kom ett svenskt årsbästa med 7.80. Sedan hoppade han, med 2,5 meter per sekund vind i ryggen, 8.13. Hopp sex var i samma klass – utan den starka medvinden. Det mätte 8.07 och gav Malmö AI-hopparen det fina formbesked han längtat efter under våren.

– Det är skönt att vara över åtta meter. Jag är inte nöjd med de två hoppen men det är ändå skönt att vara över, säger han.

Topp tio i världen

Hoppet för upp honom bland de tio främsta i världen i år. Hur mycket det säger det här året är oklart, men nog får det ändå räknas som en fin signal.

– Det var svårhoppat i dag och man fick parera hoppen hela tiden. Utifrån det så känns det bra att kunna göra åtta meter. Det finns mycket att jobba på men det känns ändå bra.

Våren varit annorlunda än allt Thobias Montler vant sig vid. Inga tävlingar att se fram emot. Inga motståndare att mäta sig med.

– Det är inte vanligt att ha säsongsöppning nu i början på juni. Men man har kunnat jobba på andra bitar. Det har varit väldigt speciellt. Det skulle ha varit ett väldigt stort år med OS och allting, men man får ta chanserna som dyker upp här framöver, säger han.

”I början var det tufft”

Framtiden är oviss för i stort sett alla friidrottare. Thobias Montler är inget undantag. En tävling i Karlstad är planerad, efter det vet han inte vad som väntar.

– Det är sagt att Diamond League ska dra igång i augusti-september någon gång. Fram tills dess vet man ingenting, säger han.

Hur har det gått att motivera sig den här våren?

– I början var det tufft. När både OS och EM försvann. Då kände man att ett så stort år helt plötsligt blev ingenting. Men sedan drar man igång med träningen och allt flyter på som vanligt igen. Då kommer motivationen. Det är verkligen skönt att vara igång med tävlingarna igen nu, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.