Misstänkte fuskaren slår tillbaka: ”Folk är idioter”

Doldisen besegrade världsettan – sedan anklagades han för fusk. Nu svarar Hans Niemann, 19.
– Folk är fullständiga idioter, säger han i Saint Louis Chess Clubs sändning.

ANNONS
|

Amerikanen Niemann är lägst rankad av alla i Sinquefield Cup. Trots det besegrade han den norske världsmästaren Magnus Carlsen i schackturneringen.

Sedan dess har det tagit fart.

Det hela tog sitt avstamp i att Carlsen under mystiska omständigheter lät meddela att han drar sig ur tävlingen. Detta skrev han i en tweet, där han länkade in ett Youtube-klipp på fotbollstränaren José Mourinho som säger ”I prefer not to speak, if I speak I am in big trouble” (Jag föredrar att inte säga någonting, om jag säger någonting får jag stora problem).

Efter detta har det antytts att Niemann är en fuskare, som använt sig av en av schackdator. Någonting som världsspelaren Hikaru Nakamura menar går att utläsa från Niemanns analysintervjuer efter sina partier, där han ska ha avslöjat sig som en allt för svag spelare.

ANNONS

”Försöker förstora mitt rykte”

Nu har Niemann själv tagit bladet från munnen.

I Saint Louis Chess Clubs sändning slår han tillbaka.

– Folk säger att det inte fanns någon chans att jag skulle ha kollat upp varianten (mot Carlsen). Folk är fullständiga idioter och förklaringen jag ska ge kommer få alla superstormästare att se ut som idioter, säger han och erkänner att han fuskat två gånger får flera år sedan.

– Efter det har jag aldrig någonsin fuskat i ett parti över brädet eller i en turnering online. Jag säger min sanning. Jag är stolt över mig själv för att jag har lärt från misstagen och har gett allt för schacket. Jag har offrat allt för schacket, säger han.

Han riktar också frän kritik mot Carlsen.

– Att se min hjälte, min store hjälte, försöka förstöra mitt rykte och min schackkarriär på ett så oseriöst sätt gör mig väldigt besviken. Jag såg upp till honom, spelade mot honom och min dröm blev sann. Jag levde min dröm i en dag när jag slog Magnus, så hände det här, säger han.

LÄS MER:OS-guld till svensk schackveteran

ANNONS