Misstänkte elitdomaren häktad

En svensk elitdomare är misstänkt för grovt bedrägeri. Under lördagen häktades domaren.
– Nu fortsätter utredningen, säger åklagaren Martin Elofsson.

ANNONS
|

Under onsdagen berättade polisen att man slagit till mot fem personer i 30-40 års-åldern. Misstankarna rör grovt bedrägeri och penningtvättsbrott, där en huvudman misstänks ha kommit åt miljonbelopp genom att vilseleda olika företagare.

Pengarna har sedan tvättats via en rad olika transaktioner mellan flera inblandade personer.

En av de misstänkta, som ska vara huvudman i målet, är elitdomare inom fotboll.

– Den som vi benämner som huvudman är ett namn inom idrotten, bland annat inom fotbollen. Övriga fyra är på olika sätt kopplade till honom, sa kommissarie Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen i Region Väst, på onsdagen.

Under torsdagen hölls förhör med de misstänkta – det ledde till att åklagare Martin Elofsson begärde två personer häktade. Den ene av dem är personen som beskrivs som huvudman, elitdomaren.

ANNONS

– Jag har begärt huvudmannen och en av de som är misstänkta för grovt penningtvättsbrott häktade, sa åklagaren Martin Elofsson under fredagen.

Dömdes tidigare för stöld i mataffär

Domaren dömdes tidigare i år för stöld från en mataffär och stängdes i samband med det av från att döma under en period.

En av de fem misstänkta satt på fredagen fortfarande anhållen, två hade då försatts på fri fot. Sedan utredningen startade har ytterligare en person delgivits misstanke till brott – även denne är misstänkt för penningtvättsbrott.

Domaren, som är verksam på hög nivå, har fråntagits alla sina uppdrag av Svenska Fotbollförbundet.

Under lördagen genomfördes häktningsförhandlingar och det beslutades att både den misstänkte elitdomaren och en till misstänkt skulle häktas. Detta berättar åklagare Martin Elofsson.

– Övriga är försatta på fri fot, säger han och fortsätter med att konstatera att utredningen nu fortlöper.

– Det ska fortsatta höras personer som är intressanta för utredningen. Vi ska analysera det material vi har, i form kontoutdrag och liknande. Vi har också fått en del beslag, telefoner, datorer och liknande, som vi måste titta på och gå igenom.

Den misstänkte domaren nekar till alla misstankar om brott.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS