Sirius och Kalmar kryssade i Uppsala.
Sirius och Kalmar kryssade i Uppsala. Bild: Staffan Claesson/TT

Missräkning för Kalmar – viktig poäng för Sirius

Sirius behövde en seger för att hålla kvalstrecket på någorlunda avslappnat avstånd.
Det blev "bara" ett kryss (0–0) men då jagande Varberg samtidigt förlorade sin match så är det fortsatt dramatik mellan de tre lagen runt kvalplatsen.
– Vi är bra på att kriga och lägger ner ett jäkla jobb, då kan man ta en sådan här viktig poäng också, säger Sirius lagkapten Tim Björkström till TT

ANNONS
|

Med höstkyla i luften och en strid om kvalstrecket som kommit allt närmare senaste omgångarna var direktiven klara: vinn hemma mot topplaget Kalmar och få lite andrum eller tappa poäng och känn stressen inför avslutningen.

Ett pressat läge som knappast blev bättre när succébackupen i Siriusmålet, Tommi Vaiho, skadade sig i söndags på sista träningen före måndagskvällens match:

– Tommi gjorde illa sig när han kastade sig åt sidan, vilket han säkert har gjort tusen gånger det här året. Han landade fel på bollen, sedan fick han ont, berättar Siriustränaren Daniel Bäckström.

Tredjemålvakten in

Sirius andremålvakt har storspelat när han väl fått chansen i tre matcher efter att förstemålvakten David Mitov Nilsson skadade sig i början av oktober men nu krävdes alltså ännu en rockad och tredjemålvakten, 20-årige Hannes Sveijer, fick därför chansen mot Kalmar samtidigt som målvaktstränaren placerades som backup på bänken.

ANNONS

– Det är lite målvaktscirkus här men vi har fullt förtroende för Hannes också. Han gjorde en riktigt bra insats och bidrog till att vi höll nollan så det var kul, framför allt för honom. Jag är glad för hans skull, säger Sirius lagkapten Tim Björkström.

Extra glad blev Siriusbacken när Kalmar fick en trippelchans på en hörna men utan att få in bollen som gick i ribban två gånger och till sist räddades undan på mållinjen:

– Ja, oj, det var totalt kaos där alltså. Det är klart att vi har lite tur men vi är där och jobbar hårt. Vi har visat de sista matcherna att vi ger oss fan inte. Vi är där och krigar med ett ben, ett huvud, ja allt vi har, så det är inte bara tur. Man hinner tänka att nu smäller det men vi offrar allt för varandra. Det är fint att se, säger Tim Björkström.

Och det jobbet behövdes.

Sirius fick i väg totalt två avslut under hela matchen, ett på mål och ett utanför och det var stundtals spel mot ett mål när Kalmar pressade på i framför allt andra halvlek för att ta sig uppåt mot tredje platsen i tabellen och därmed spel i Europa Conference League kommande säsong.

ANNONS

"Glad för hans skull"

Men Hannes Sveijer, som inte har spelat i Allsvenskan sedan september 2021 och förra året fick förtroendet i endast fyra matcher, höll emot, höll nollan och fick sedan rejäla kramar av lagkamraterna:

– Det är viktigt att kliva fram i en sådan här situation och match. Det är inte lätt men han bevisar att han är mogen uppgiften och det är väldigt kul att se. Jag är glad för hans skull, säger Björkström.

Nu har Sirius Sundsvall kvar att möta (som redan är klart för superettan) borta och i sista omgången Varberg som är med i kvalstriden.

Om inte Tommi Vaiho kan spela så kommer Hannes Sveijer, som är inlånad från division ett-laget Sandvikens IF, att stå i Sirius mål och Siriuskaptenen Tim Björkström är säker på att Uppsalalaget kommer att klara det allsvenska kontraktet:

– Vi är ett bra lag. Vi har bevisat framför allt i de senaste matcherna att vi är väldigt starka. Vi kommer med ett bra självförtroende och har många bra spelare så vi sitter i förarsätet. Vi kommer lösa det här. Vi vinner de två matcher som är kvar så är det slutdiskuterat sedan.

Fakta: Allsvenska kvalstriden

11) Norrköping, 33 poäng, –1 i målskillnad

12) Sirius, 32 poäng, –11

13) Degerfors, 29 poäng, –17

14) Varberg, 28 poäng, –24

Plats 14 betyder kvalspel till superettan. Helsingborg och Gif Sundsvall på plats 15 och 16 är redan klara för degradering.

Norrköpings kvarvarande matcher: 31 okt: Djurgården (hemma), 6 nov: Häcken (borta).

Sirius kvarvarande matcher: 30 okt: Gif Sundsvall (b), 6 nov: Varberg (h).

Degerfors kvarvarande matcher: 29 okt: Värnamo (h), 6 nov: Malmö (b).

Varbergs kvarvarande matcher: 30 okt: Malmö (h), 6 nov: Sirius (b).

ANNONS