Danmarks Christian Nørgaard under Nations League-matchen mot England på Parken i höstas, då läktarna stod tomma. I EM blir det minst 12 000 i publiken.
Danmarks Christian Nørgaard under Nations League-matchen mot England på Parken i höstas, då läktarna stod tomma. I EM blir det minst 12 000 i publiken. Bild: Liselotte Sabroe/AP/TT

Minister lovar 12 000 på Parkens EM-läktare

Det blir publik på läktarna under EM-matcherna i fotboll på Parken i Köpenhamn. Det lovar Danmarks kulturminister Joy Mogensen.

ANNONS
|

Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) har bett de tolv EM-värdstäderna att senast i början av april komma med besked i publikfrågan.

Från danskt håll är svaret att man kommer att kunna arrangera matcher med gott om folk på läktarna.

Kulturminister Joy Mogensen säger att Danmark går med på Uefas krav på publik på minst 30 procent av läktarnas kapacitet, vilket innebär 12 000 åskådare på Parken.

– En expertgrupp kan eventuellt se till att det blir en högre siffra, säger Mogensen till Danmarks Radio.

– Skälet till att vi nu kan säga 12 000 åskådare, innan expertgruppen är klar, är att vi har erfarenhet från Superligan i somras då vi hade sektionering och en meters avstånd och då kunde se att det gick att ha många människor samlade.

ANNONS

Danmarks fotbollsförbund har sagt att man anser att det går att fylla 50 procent av Parkens kapacitet om man hinner ta fram ett vaccinpass i tid till EM.

Parkens totala kapacitet är 38 065 åskådare.

Danmark ska spela alla sina tre gruppmatcher, mot Finland, Belgien och Ryssland, i Köpenhamn. Dessutom ska en åttondelsfinal avgöras i Danmark, med tvåan från Sveriges grupp som det ena laget.

Ingela Ahlberg/TT

Lasse Mannheimer/TT

ANNONS