Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jonas Lindstedt/Bildbyrån
Bild: Jonas Lindstedt/Bildbyrån

Miljonstödet räddar Gothenburg Horse Show

Göteborg Horse Show låg många miljoner back och riskerade att inte bli av 2021. Men med mångmiljonstöd av det internationella ridsportsförbundet FEI tyder nu allt på att världscupfinalen kan genomföras.
– Mig veterligen har de aldrig gjort det innan, säger Got events vd Lotta Nibell.

Ett synnerligen speciellt evenemangsår är till ända. Flera för Göteborg viktiga event har fått ställas in. Men en av vårens större idrottshändelser, Gothenburg Horse Show, ser ut att bli av.

Det var dock långt ifrån självklart att den långa traditionen skulle fortsätta 2021. Projektet är kostsamt och Got event hade problem att finansiera årets upplaga. Ett mångmiljonbidrag från FEI vände situationen.

– De kommer vara medfinansiär av finalen. Det visar hur viktig världscupen är för ridsporten. Fjolårets final fick ställas in och det har inte blivit något nu under vintern. Jag tror förbundet vill undvika att ställa in två år på raken. Dessutom är vår tävling viktig som uttagningstävling inför OS i Tokyo, säger Lotta Nibell.

Hade tävlingarna gått att genomföra utan FEI:s stöd?

– Det hade varit ett styrelsebeslut, men min bedömning är att styrelsen hade varit mer tveksam då.

LÄS MER: Nu ska OS och EM äntligen bli av – här är sportåret 2021

Flera miljoner i stöd

Exakt hur stort bidrag kommunala Got event får från FEI vill hon inte kommunicera men det rör sig om flera miljoner kronor. Utöver det stödet har Got event fått behålla fjolårets överskott till 2021 års budget, vilket gör att det kommunala företaget har råd att finansiera en satsning på Gothenburg Horse Show även 2021.

Det moln som nu är kvar på himlen är pandemin.

– Ekonomiskt och organisatoriskt är jag inte orolig. Det är pandemins utveckling som kan sätta käppar i hjulet, säger Lotta Nibell.

Tävlingarna är planerade mellan den 31 mars och 3 april i vår och innehåller bland annat världscupfinalen i både dressyr och hoppning.

LÄS MER: Spel om pengar införs under Gothenburg horse show

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.