Mikael Ymer stängs av för brott mot dopningsreglerna

Den svenske tennisstjärnan Mikael Ymer stängs av i 18 månader för en dopningsöverträdelse. Det berättar han själv på Twitter.
”Jag tycker inte att jag bröt mot reglerna”, skriver Ymer.

ANNONS
|

Mikael Ymer missade tre dopningskontroller under en 12-månadersperiod 2021, och i januari 2022 åtalades han av internationella tennisförbundet (ITF) för detta. Men Ymer överklagade och friades senare av tre olika skiljedomare, enligt honom själv.

Senare överklagade ITF till idrottens skiljedomstol och nu har de kommit fram till ett nytt beslut. Beskedet är att Mikael Ymer stängs av i 18 månader, vilket han själv skriver om på Twitter.

”Jag hade redan friats en gång, och står helhjärtat fast vid att jag inte känner att den tredje överträdelsen begicks. Därför tycker jag deras beslut att pröva mig igen och senare finna mig skyldig är orättvist. Dessutom tycker jag det är svårt att förstå att de tyckte en 18 månaders avstängning är ett rättvist straff”, skriver Ymer.

ANNONS

Mikael Ymer lägger till att han respekterar dopningsreglerna och förstår varför de finns, men att han menar att det blev fel den här gången.

”Jag förstår att de här reglerna finns på plats för att försvara sportens integritet, och att de finns där för en anledning. Men jag tycker inte att jag bröt mot reglerna och mitt samvete är rent, med gud som mitt vittne.”

Att Ymer stängs av bekräftas också av idrottens skiljedomstol (CAS). I ett pressmeddelande skriver de att det har konstaterats att Ymer frånvarade vid tre dopningskontroller (22 april 2021, 10 augusti 2021 och 7 november 2021).

I pressmeddelandet står det också att Mikael Ymer accepterar de två första regelöveträdelserna, men att han vänder sig emot att det tredje tillfället skulle vara en överträdelse. Detta för att dopningskontrollanten, enligt honom, inte gjort ett rimligt försökt att lokalisera Ymer, och att det inte fanns någon oaktsamhet från spelarens sida.

”Majoriteten av panelen fann att det var en hög grad av fel hos spelaren, en professionell och erfaren idrottsman, även om det tredje misslyckandet kunde beskrivas som ett resultat av vårdslöshet”, skriver CAS i pressmeddelandet.

Kontroversiell spelare

Mikael Ymer har varit i ropet flera gånger de senaste åren, efter flera kontroversiella uttalanden. Så sent som för en vecka sedan sågade han det förre tennisproffset Kent Carlsson rejält, efter att denne gått hårt mot Ymers beslut att avstå från Nordea Open i Båstad.

ANNONS

– Han är bitter. Ingen har någon som helst aning om vem han är. Han lämnade ingenting bakom sig. Ingen junior har någon som helst aning om vem Kent Carlsson är, det är vad han är bitter över. Den andra anledningen vad han är bitter över är att jag tjänar mer på en säsong än vad han har gjort i hela sin karriär. Det sticker i ögonen på honom, sade Ymer till Tennisportalen.

På tennisbanorna har Ymer en fin säsong bakom sig, och har klättrat till plats 51 på världsrankingen. I Wimbledon gjorde han succé och slog världsnian Taylor Fritz i andra omgången. Sedan åkte han dock ut mot Daniel Elahi Galán i tredje omgången.

LÄS MER:Båstad: Ymer ville ha mer betalt

LÄS MER:Mikael Ymers attack mot Swedish Open

LÄS MER:Mikael Ymers nya utspel: ”Som en sallad på donken”

LÄS MER:Mikael Ymer diskad efter raseriutbrott

LÄS MER:Mikael Ymer i ordbråk med Kent Carlsson: "Han är bitter"

LÄS MER:Mikael Ymers skräll i Wimbledon – besegrade världsnian

LÄS MER:Ymers antiklimax – föll efter drama: "Surt"

ANNONS