Mikael Renberg om inkilningarna i Luleå

Den förre hockeystjärnan Mikael Renberg, som numera är expert i SVT, berättar om inkilningarna i Luleå.

ANNONS
|

De senaste veckorna har det pratats flitigt om olika övergrepp och inkilningar inom ishockeyn. Det började med att Kyle Beach berättade om de sexuella övergrepp som han utsattes för under tiden som han tillhörde Chicago Blackhawks – något som har givit ringar på vattnet runt om i hockeyvärlden.

I Sverige berättade Erik Granqvist i Viaplays hockeypodcast om det trauma som han själv var med om som ung spelare i Luleå.

​​– De tog massagebänken och ställde in den i duschen. Tog av mig alla kläder och tog ett skridskosnöre som dinglade över ansiktet och knöt det hårt runt snoppen. Om jag gjorde motstånd skulle de dra i det. Sen tog de fram en rakmaskin och rakade bort allt hår på hela kroppen och huvudet, berättade Viaplay-experten.

ANNONS

Vittnar om liknande upplevelser

Nu berättar en annan före detta Luleå-spelare, Mikael Renberg, att han har varit med om något liknande.

– Jag blev utsatt för ungefär samma sak. Man höll fast och man rakade på huvudet. Det var det man gjorde då. Det var kulturen i Luleå. Jag är rätt övertygad om att det var så i andra klubbar också. Det var åt helsike helt enkelt, säger han till SVT.

Renberg utvecklar sedan sitt resonemang:

– Det jag skulle vilja säga är att jag ser en skillnad jämfört med det som hände i Chicago. Sexuella övergrepp upplevde i alla fall inte jag i Luleå.

– Men det var en inkilningskultur som var åt helsike. Jag blir otroligt ledsen när jag hör att Erik reagerade på det här sättet, för han var en god vän och en fantastisk lagkompis.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS