Michael Eklöf efter köldskadorna: ”Vill få en vardag igen”

Michael Eklöf drabbades av svåra köldskador under La Diagonela. Han vet fortfarande inte om han kommer få behålla sin stortå.
– Jag vill få en vardag igen så att jag kan leka med min härliga son, säger han i SVT:s ”Fråga doktorn”.

ANNONS
|

I långloppet La Diagonela i Schweiz på drygt tre veckor sedan drabbades flera åkare av svåra köldskador. En av de som drabbades värst var Michael Eklöf från Ulricehamn som fick svåra förfrysningsskador på fötterna.

I SVT:s program ”Fråga doktorn” berättar han om det kyliga loppet.

– Jag tappade känseln efter ett tag men jag var så inne i tävlingen att man inte tänker på det till slut. Det domnade och stack i tårna och fingrarna och det var en varningssignal redan där. När man inte kände tårna skulle man funderat på om man skulle fortsätta, säger Eklöf i programmet.

ANNONS

LÄS MER:Efter köldskadorna – skidläkaren kritisk

”Visste inte om konsekvenserna”

Han säger att han mår helt okej men han vet fortfarande inte om han kommer få behålla sin högra stortå. Han hoppas kunna åka skidor igen någon gång.

– Jag hoppas komma tillbaka och kunna gå på mina fötter och även åka skidor och rullskidor men framför allt att få en vardag igen så att jag kan leka med min härliga son och umgås med min fru, eller sambo rättare sagt, ute, säger Eklöf i programmet.

Eklöf slutade 59:a i loppet där det enligt honom på vissa delar av banan var minus 28 grader och på frågan om han känner att det var värt det svarar han:

– Då tyckte jag nog det men i efterhand är det nog inte riktigt rätt. Man visste inte om konsekvenserna när jag ställde upp och att det skulle bli så här illa. Det kände jag inte på tävlingen heller.

En av Sveriges främsta långloppsåkare, Britta Johansson Norgren, drabbades också av svåra köldskador på fötterna och fick stå över flera lopp. Till ÖP säger hon att hon nu börjar bli redo för comeback igen och siktar på att köra Alutaguse Marathon i Estland i helgen.

– Jag har lånat min mans pjäxor i storlek 45 och haft både raggsockar och värmesockar för att inte frysa. Då har det funkat bra att åka. Jag ska försöka någon dag här med vanliga pjäxor, säger hon hon till tidningen.

ANNONS

LÄS MER:Otäcka bilderna – Britta Johansson Norgrens fötter förfrös

ANNONS