Malmö FF:s Jonas Knudsen jublar efter segermålet mot Hammarby.
Malmö FF:s Jonas Knudsen jublar efter segermålet mot Hammarby. Bild: Andreas Hillergren/TT

MFF-stjärnan: "Vi blir inte nervösa"

Tre danska målskyttar, en lovande debut och en skadad stjärna. Den allsvenska premiären var händelserik för Malmö FF.
– Jag förstår inte varför alla varit så oroliga för vår försäsong. Om det betytt så mycket skulle ju Hammarby kört över oss eftersom de är i cupfinal. Vi blir inte nervösa över sådant snack, säger Anders Christiansen.

ANNONS

Malmö FF hade inte förlorat en allsvensk premiär sedan 2005. Men mot Hammarby började det inte bra. I den 15:e minuten sköt en frispelad Ola Toivonen utanför. Kort därefter avslutade Gustav Ludwigson istället en kontring med att nicka in gästernas ledningsmål.

Med den försäsong Malmö FF haft, med flera svaga resultat och en tidig sorti ur svenska cupen, ringde både en och två varningsklockor.

Men de regerande mästarna vände på matchen. 1–1 gjorde lagkapten Anders Christiansen på straff sedan Hammarbymålvakten knuffat Ola Toivonen. 2–1 satte Sören Rieks på Antonio Colaks retur.

– Vi vet att vi inte gjorde det bra resultatmässigt. Men det är ingen som vinner allsvenskan under försäsongen. Vi behöver inte "peaka" i januari, februari eller mars. Vi blir bedömda på hur det går i allsvenskan, säger en märkbart irriterad Christiansen efter matchen.

ANNONS

"Bra lördag"

För Rieks som under försäsongen bland annat dragits med knäproblem var det extra skönt.

– Det var riktigt skönt att vara redo för den här matchen och få starta, göra mål och vinna. En bra lördag, säger han och minns tillbaka på sin första säsong med Malmö FF.

– Då vann vi allt under försäsongen, men låg sedan tia vid sommaruppehållet. Får jag välja har har jag hellre en sämre försäsong och går bra i allsvenskan.

Abdul Khalilis vackra frisparksmål var första halvleks sista spark. Sören Rieks hade i 53:e minuten sedan ett stolpskott innan Jonas Knudsen avgjorde med sitt drömmål i den sista ordinarie spelminuten.

Dessförinnan hade hemmalagets kanske största stjärna Ola Toivonen tvingats bryta matchen sedan han, i en duell i eget straffområde, fått en motståndarfot strax under vänster öga. Han försökte fortsätta, men det gick inte.

– Det gick väldigt snabbt och det gjorde ont. Jag såg blod och lade mig ned. Jag var lite lågt nere med huvudet. Två spelare slänger upp både ben och fot så kanske får skylla mig själv.

– Matchen stod och vägde och jag kände att det inte blev bättre. Då är det bättre att slänga in någon som kan gå på hundra procent snarare än att jag går på 60. Det är ju min styrka att ha koll på vart mina medspelare är…

ANNONS

"Sköt och sköt"

Men Malmö lyckades alltså vinna även utan Toivonen.

– Jag såg möjligheten att skjuta. Man ska göra det på riktigt om man ska göra det. Jag tittade upp, men gick också lite på instinkt, säger Knudsen efter drömträffen.

För Toivonens del så har han fått en ny lekkamrat i Antonio Colak som gjorde en pigg match på topp. Kroaten svarade för åtta skott, men får vänta på målet.

– Han sköt och sköt och sköt. Vi hittade varandra bra. Han har ett fint rörelsemönster över hela banan och kommer vara nyttig för oss, säger Toivonen.

Martin Hardenberger/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS