Mittbacken Rasmus Bengtsson och hans Malmö FF blir det första svenska klubblaget att spela en tävlingsmatch med VAR. Videodomarsystemet kommer att användas i dubbelmötet med Wolfsburg i 16-delsfinalen av Europa League i februari. Arkivbild.
Mittbacken Rasmus Bengtsson och hans Malmö FF blir det första svenska klubblaget att spela en tävlingsmatch med VAR. Videodomarsystemet kommer att användas i dubbelmötet med Wolfsburg i 16-delsfinalen av Europa League i februari. Arkivbild. Bild: Andreas Hillergren/TT

MFF gör svensk VAR-debut – "Dödar känslorna"

Malmö FF kommer att bli första svenska klubblag att spela en tävlingsmatch med VAR. Mittbacken Rasmus Bengtsson är inte överförtjust i det omstridda videodomarsystemet inför mötet med Wolfsburg i Europa League.
– Det dödar känslorna lite, säger han.

ANNONS

I allsvenskan kan det omdebatterade VAR göra debut som tidigast säsongen 2022, men i februari kommer Malmö FF att bli det första svenska klubblaget att spela en tävlingsmatch där videodomarsystemet används.

Debuten sker borta mot tyska Wolfsburg i 16-delsfinalen av Europa League den 20 februari. En vecka senare spelas returmötet i Malmö.

– Man kanske inte springer och tänker på det under match, men man kanske måste vara lite mer vaksam i vissa situationer. Nu vet man att de har koll på allt och skulle man göra något tjuvknep kan man bli straffad. Det finns tjuvknep för både offensiva och defensiva spelare, men nu har man ögonen på sig, säger MFF-mittbacken Rasmus Bengtsson till TT.

ANNONS

"Skapar känslor"

VAR debuterade på den stora scenen under herrarnas fotbolls-VM 2018 och har även införts i flera av de stora fotbollsligorna runt om i världen. I Europa League har systemet inte använts i gruppspelet utan tillämpas först i utslagsmatcherna.

– Rent personligen har jag väl inte varit någon jättefantast av VAR. Det görs mänskliga misstag av domare och spelare och det är lite charmen med fotboll. Det är det som skapar känslor och det försvinner lite med VAR, även om något mer beslut blir rätt, säger Bengtsson.

Han följer inte andra ligor benhårt, men har naturligtvis följt debatten om systemet och sett hur det exempelvis kan påverka spelarnas spontanitet.

– Man firar inte direkt när det blir mål utan man vet att de kanske tittar på VAR. Det dödar känslorna lite, säger Rasmus Bengtsson.

Avvaktar utredning

I ligaspelet slipper Bengtsson och hans övriga spelarkolleger än så länge VAR. Nyligen kom beskedet att klubbarna i allsvenskan och superettan har röstat för att utreda tekniken fram till hösten 2021. Ett eventuellt införande av systemet kan således vara aktuellt först till säsongen 2022.

– Förhoppningsvis blir det efter att jag har slutat, säger 33-årige Rasmus Bengtsson och skrattar.

Malmö FF som klubb har i nuläget ingen klar ståndpunkt i sin syn på VAR.

ANNONS

– Jag vill avvakta utredningen innan vi tar ställning. Vi och våra medlemmar kommer att ha åtminstone ett årsmöte till innan vi behöver ta beslut, säger Niclas Carlnén, MFF:s vd.

Daniel Kihlström/TT

Videodomarsystemet VAR gjorde debut på den stora fotbollsscenen under herrarnas fotbolls-VM 2018. Arkivbild.
Videodomarsystemet VAR gjorde debut på den stora fotbollsscenen under herrarnas fotbolls-VM 2018. Arkivbild. Bild: Themba Hadebe/AP/TT
Supportar protesterar på läktaren mot VAR under Premier League-mötet mellan Crystal Palace och Arsenal på Selhurst Park i januari. Arkivbild.
Supportar protesterar på läktaren mot VAR under Premier League-mötet mellan Crystal Palace och Arsenal på Selhurst Park i januari. Arkivbild. Bild: Tess Derry/PA/AP/TT

Vad står VAR för?

Video assistant referee (assisterande videodomare på svenska).

Vad är grejen?

Tekniken var en stor snackis under herr-VM i Ryssland 2018. Under dam-VM i Frankrike 2019 var det första mästerskapet på damsidan där det assisterande videosystemet använts. Numera används det i flera europeiska ligor, exempelvis infördes det i Premier League den här säsongen.

Hur fungerar det?

Om domaren eller de assisterande domarna är osäkra på om det är ett korrekt mål, om någon ska få rött kort eller vid straffsituationer, kan de granska händelsen på video innan de tar beslut. Videogranskning finns också i andra sporter som ishockey, rugby och amerikansk fotboll.

ANNONS