Barcelonasupportrar utanför hemmaarenan Camp Nou när beskedet att Lionel Messi lämnar klubben kommit.
Barcelonasupportrar utanför hemmaarenan Camp Nou när beskedet att Lionel Messi lämnar klubben kommit. Bild: Joan Monfort/AP/TT

Messi lämnar Barcelona – för PSG?

Lionel Messi förlänger inte sitt kontrakt med Barcelona och lämnar storklubben. Efter den bomben har ryktena om stjärnans framtid tagit fart. Flera medier uppger att argentinaren redan varit i kontakt med franska Paris Saint-Germain.

ANNONS
|

För några veckor sedan såg FC Barcelona och Lionel Messi ut att nå en lösning och stjärnan såg ut att stanna i klubben han tillhört i över 20 år.

Men så blir det alltså inte.

"FC Barcelona uttrycker helhjärtat sin tacksamhet till spelaren för hans delaktighet i att få klubben att växa och önskar honom all lycka i framtiden, både personligen och professionellt", skriver klubben.

Barcelonas ordförande Juan Laporta ska under fredagsmorgonen hålla en presskonferens, men från huvudpersonen själv är det ännu tyst.

Han har inte offentligt sagt ett ord om nästa steg i karriären, men ryktena och spekulationerna har naturligtvis redan börjat.

ANNONS

PSG nästa?

Hetaste tipset ser Paris Saint-Germain ut att vara. Såväl spanska medier som The Athletic uppger att Messi redan varit i kontakt med den franska storklubben, där Messi i så fall skulle återförenas med Neymar. Enligt sportsajten är det Messi som kontaktat PSG:s argentinske tränare Mauricio Pochettino.

Under fredagskvällen kom ytterligare spekulationer som kopplade Messi till PSG. Den franska huvudstadstidningen Le Parisien skriver att Messi har bestämt sig och att pappa Jeorge Messi påbörjat förhandlingar med klubben.

Enligt radiokanalen RMC kan det bli klart redan i helgen att Argentinaren skriver på för Paris Saint-Germain.

Andra klubbar det viskats om är Manchester City – som på torsdagen betalade runt 1,2 miljarder svenska kronor för Aston Villas Jack Graelish, den dyraste värvningen någonsin av en engelsk klubb – eller en flytt över Atlanten till MLS i USA, enligt sporttidningen as.com i så fall Inter Miami.

Redan förra sommaren ville stjärnan lämna Barcelona. Han sade då att ledningen, och specifikt ordförande Josep Maria Bartomeu, var ”en katastrof” och att ordföranden bröt sitt löfte om ett gratis klubbyte.

Men han blev kvar under en säsong som har varit allt annat än lugn i Barcelona.

Bäste målskytt

Lagkapten Messi var klubbens bäste målgörare i liga, cup och Champions League. Men för laget blev det bara en tredjeplats i ligan och uttåg ur Champions League redan i 16-delsfinalen mot just PSG. Då räckte en inhemsk cuptitel inte långt för den stolta klubben.

ANNONS

Utanför planen tvingades Bartomeu avgå efter anklagelser om att ha tagit hjälp av en pr-byrå för att i sociala medier smutskasta bland andra Messi och samtidigt stärka sin egen position som klubbens ordförande.

Och när den nygamle ordföranden Juan Laporta valdes i mars använde han sin nära relation med Messi som slagträ i valdebatten och sade i sitt segertal att han hoppades att han skulle kunna få stjärnan att stanna.

Finanserna ett frågetecken

Men klubbens finanser är fortfarande ett frågetecken. Spanska ligans ordförande Javier Tebas sade enligt Reuters i juli att Barcelona har en skuld på över tio miljarder kronor och att klubben inte ska räkna med att särbehandlas i fråga om spanska ligans finansiella regler.

En del av den tunga ekonomiska situationen beror på Lionel Messis lön, som i våras sades ligga på 1,1 miljarder kronor per år.

Stjärnans kontrakt löpte ut 1 juli och det har kommit uppgifter att han gått med på att förlänga sitt kontrakt – och halvera sin lön. Men Barcelona anger på sin hemsida att "finansiella och strukturella hinder" från La Liga ligger i vägen för ett nytt kontrakt.

”Båda parterna är djupt besvikna över att begäran från spelare och klubb i slutändan inte kunde uppfyllas", skriver klubben.

ANNONS

Därmed ser hemmaförlusten mot Celta Vigo den 16 maj, där Messi gjorde lagets enda mål, ut att bli Lionel Messis sista match för den klubb han tillhört i över 20 år.

Lionel Messi mot Celta Vigo i maj, hans sista match för Barcelona.
Lionel Messi mot Celta Vigo i maj, hans sista match för Barcelona. Bild: Joan Monfort/AP/TT

Fullständigt namn: Lionel Andrés Messi Cuccittini.

Född: Den 24 juni 1987 i Rosario i Argentina (34 år).

Position: Anfallare.

Längd: 170 centimeter.

Klubbar: Newell's Old Boys (1994–2000), Barcelona (2001–2021).

Debut i Barcelonas A-lag: den 16 oktober 2004.

Matcher/mål för Barcelona: 778/672 (alla turneringar).

Landskamper/mål för Argentina: 138/70.

Meriter (urval): 10 La Liga-titlar, 4 Champions League-titlar, 6 titlar i spanska cupen. Han vunnit Ballon d'Or, priset till världens bästa spelare, sex gånger, lika många gånger som han tagit hem Guldskon som främsta målgörare i europeisk fotboll.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS