Meraf Bahta blir av med EM-medalj

Meraf Bahta blir av med EM-bronset från 2018 – som hon vann när hon tävlade under dopningsutredningen kring henne, det skriver Expressen.

ANNONS
|

2018 kom det fram att medeldistanslöparen Meraf Bahta, som tävlar för Hälle IF, hade tre prickar i sin vistelserapportering och hon dömdes för dopningsbrott och stängdes av ett år.

Det var under våren 2018 som den sista missen gjordes.Under utredningen tilläts hon av Svenska friidrottsförbundet att tävla och avstängningen började 1 september. I augusti 2018 vann hon EM-brons på 10 00 meter.

Nu fråntas hon den medaljen, det rapporterar Expressen.

Anledningen är att avstängningen från 1 september inte godkänts av internationella friidrottsförbundet, som nu meddelar att de underkänner alla Bahtas resultat från 24 maj (datumet för den sista vistelserapporteringsmissen) till 31 augusti 2019.

ANNONS

– Det var ganska väntat att det blev så här, säger Ulf Björklund, Bahtas extrapappa.

Dessutom blir Bahta av med fyra guld från terräng-SM och det svenska rekordet på 10 000 meter från 2018.

LÄS MER:Dopningsavstängd löpare kastas ut ur klubben

Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson. Arkivbild.
Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson. Arkivbild. Bild: ANDREAS L ERIKSSON

Förbundet fick kritik

När svenska friidrottsförbundet lät Bahta tävla under hösten 2018 och ställa upp på EM fick de kritik.

– Vi hade diskussioner inom svensk friidrott, inom styrelsen och även med sakkunniga inom dopingfrågor. Och med den information vi hade då såg vi att det fanns goda möjligheter att Meraf skulle bli helt frikänd i slutändan. Utifrån det lät vi henne tävla under pågående utredning, säger förbundets generalsekreterare Stefan Olsson till Expressen och fortsätter:

– Med facit i hand önskar vi att vi hade hanterat det här på ett annat sätt. Men där och då gjorde vi en rejäl analys och hade argument för att låta henne tävla.

Under SM för två veckor sedan gjorde Meraf Bahta sin första start på nästan ett år och vann guld på 10 000 meter.

ANNONS