Djurgårdens Magnus Eriksson och Jönköpings André Calisir i en duell under den mållösa allsvenska matchen.
Djurgårdens Magnus Eriksson och Jönköpings André Calisir i en duell under den mållösa allsvenska matchen.

Melkemichel: "Vi har det i egna händer"

Medalj och spel i Europa League? Eller vare sig det ena eller andra? Den sista omgången avgör hur det går och den definierar också om Djurgårdens allsvenska säsong blir en framgång eller ett misslyckande.

ANNONS
|

0–0 hemma mot Jönköpings Södra – som distanserade Sundsvall med en poäng i kampen om att undvika kvalspel mot Trelleborg – var en ordentlig missräkning.

Seger och medalj och Europa League-spel hade så gott som suttit på kontot. Nu blir det en rysare mot Kalmar FF borta i sista omgången.

Jagas av Östersund och Häcken

Inför den, som spelas på söndag, är visserligen Djurgården trea, men bara en poäng före Östersund och Häcken. Dessutom kan AIK säkra andraplatsen, stora silver och Europa League-spel vid seger mot IFK Göteborg på måndagskvällen.

- Vi är så klart missnöjda med resultatet. Nu är det upp till oss. Vi är tillräckligt starka för att åka till Kalmar och kunna vinna den matchen. Vi har mycket boll i dag, men vi är inte tillräckligt duktiga på att luckra upp Jönköpings försvar. Man ska ge dem "cred" för att de gjorde det svårt för oss, säger Melkemichel.

ANNONS

Avsaknaden av Kim Källström – han och mittbacken Jonas Olsson var avstängda – var påtaglig. Källströms precisa passningar hade behövts för att få in bollar bakom Jönköpings täta och disciplinerade defensiv.

Iskalla anfallare

Jesper Karlström och Kevin Walker är båda habila allsvenska innermittfältare men inte i närheten av de spetsegenskaper som Källström har. Inte blev det bättre av att kantspelet var lika klent under den första intetsägande halvtimman och två anfallare i Gustav Engvall och Kerim Mrabti – båda utbytta i andra halvlek – som var som höstvindarna.

Iskalla.

Jönköping stod rätt, matade undan och skapade dessutom något framåt, om än inte av en kaliber som gav Andreas Isaksson några som helst problem.

"Inte tillräckligt skickliga"

Men kort efter pausen var Daryl Smylie inte långt från att nicka in matchens enda mål på Stefan Karlssons långa högerinlägg.

Annars var Djurgårdens tryck kompakt i andra halvlek.

Haris Radetinac kom in för Othman El Kabir och fixade direkt en farlig frispark. Kevin Walker tvingade Anton Cajtoft att släppa en retur som skapade kalabalik.

Och en hel del annat hände framför Cajtoft.

- Vi var inte tillräckligt skickliga och skapade i princip inte tillräckligt många målchanser i förhållande till det bollinnehav vi hade, säger Özcan Melkemichel.

ANNONS

Engvall klev av, Aliou Badji kom in och Djurgården tryckte äntligen på gasen. Offensiven var massiv, men i stället fick Smylie ett nytt jätteläge på en kontring och defensivt höll Jönköping undan.

- Vi hanterar matchen på ett väldigt bra sätt. Vi har bra disciplin. Det var en väldigt tuff utmaning för oss, men killarna klarar det bra. Det var en viktig poäng för oss, men det är fortfarande tre poäng att spela om och efter 30 omgångar vet vi hur tabellen ser ut, säger Jimmy Thelin.

TT

Fakta: Bara tio matcher kvar

Resterande matcher i årets allsvenska:

Måndag 30 oktober: Norrköping–Örebro, AIK–IFK Göteborg.

Söndag 5 november: AFC Eskilstuna–Sirius, Jönköpings Södra–Östersund, Hammarby–Halmstad, IFK Göteborg– Gif Sundsvall, Elfsborg–Norrköping, Malmö FF–Häcken, Kalmar FF–Djurgården, Örebro–AIK.

ANNONS