Medaljrysaren: Peder Fredricson tog OS-silver i banhoppning

Peder Fredricson tog silver i banhoppningen i en riktig rysare. För det kunde blivit fler medaljer – Sverige hade hela tre svenskar med inför omhoppningen på ryttarstadion Tokyo.
– Just nu är det lite surt, säger Henrik von Eckermann till Discovery efter omhoppningen.

ANNONS
|

Det var svensk briljans och dominans på ryttarstadion i Tokyo.

Endast sex ryttare klarade banhoppningen felfritt och inför omhoppningen var tre av dessa sex ryttare svenskar.

– Det är historiskt unikt, säger Henrik Baryard Johnsson, i Discoverys sändning.

Det rörde sig om Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson som samtliga var felfria på den mycket svåra banan i Tokyo.

– Det kändes otroligt bra. Lite mer hektiskt idag. Jag klämde nog på lite för mycket, hade lite för stor respekt för nummer tre, men han var så självsäker så jag skapade nog lite oro. Men jag lyckades få lite lugn i det igen, sa Henrik von Eckermanm till Discovery inför omhoppningen.

ANNONS

De enda ryttare som klarade banan felfritt och som inte var svenskar var japanen Daisuke Fukushima, holländaren Maikel van der Vleuten och britten Ben Maher.

Dramatisk omhoppning – tre svenskar gick för medalj

I omhoppningen klarade Fukushima banan felfritt men var långsammast i grundomgången och red inte särskilt fort i omhoppningen heller på 43,76.

Malin Baryard-Johnsson och hennes Indiana var även de felfria och hoppade på den betydligt snabbare tiden 40,76, hela tre sekunder före japanen.

Men än bättre var Peder Fredricson med sin häst All In i omhoppningen. Svensken var felfri och hade tiden 38,02.

Tyvärr för svensk del var Ben Maher felfri och snabbare än Fredricson med 0,17 sekunder och hoppade på 37,85.

Henrik von Eckerman som var sist ut utav svenskarna i omhoppningen och var tyvärr långsammare än britten. Von Eckermanns tid landade på 39,71 och han hamnade efter både Maher och Fredricson inför den sista hopparen.

Sist ut var holländaren Maikel van der Vleuten som slog Von Eckermann med 0,81 sekunder och landade klev om svensken och petade ned honom till en fjärdeplats.

Till slut blev det alltså ett silver för Sverige och Peder Fredricson, där man inför omhoppningen hade en chans på tre medaljer.

LÄS MER: Svenskduon utanför pallen: "Känns skitsurt"

ANNONS

Blandade känslor hos svenskarna

Malin Baryard Johnsson var stolt över sin häst Indiana efter insatsen men något besviken över att det inte blev någon medalj.

– Det var inte så mycket att göra idag. Jag red så fort jag kunde och tyvärr hade jag några av de snabbaste ekipagen bakom mig. Tråkigt, men jag kan inte göra så mycket åt det, säger Malin Baryard Johnsson till Discovery efter omhoppningen.

Henrik von Eckermann var besviken efter den missade medaljen.

–Tänker, usch tänker jag. Men först och främst kan lägga alla ord mot hästen egentligen, den har gjort allting korrekt. Kunde inte gjort det bättre. Och sen som ryttare är väl fjärdeplatsen den mest otacksamma platsen. Just nu är det lite surt, säger han till Discovery.

Laghoppningen är på fredag, Sveriges chanser efter onsdagen är goda, men von Eckerman känner att han behöver en dag för att bearbeta medaljmissen.

– Jag har en dag att smälta det här. Sen får jag komma igen.

För silvermedaljören Peder Fredricson var det förståeligt nog muntrare tongångar efter omhoppningen än hos von Eckermann.

– Det var fantastiskt. Jag är jätteglad och väldigt stolt över min häst och mitt team, säger Peder Fredricson till Discovery.

För Peder Fredricson och hästen All In var det andra raka OS-silvret då men även nådde andraplatsen i Rio de Janeiro 2016.

ANNONS

– Han börjar närma sig en legend, säger Peder Fredricson.

LÄS MER:Josefine från Kungsbacka är Jessica Springsteens högra hand

En rörd Peder Fredricson med silvermedaljen runt halsen.
En rörd Peder Fredricson med silvermedaljen runt halsen. Bild: JOHANNA LUNDBERG

Slutställningen i omhoppningen

1. Ben Maher 37.85

2. Peder Fredricson 38.02 (Sverige)

3. Maikel van der Vleuten 38.90

4. Henrik Von Eckermann 39.71 (Sverige)

5. Malin Baryard-Johnsson 40.76 (Sverige)

6. Daisuke Fukushima 43.76

ANNONS