Med uppdrag att rädda laget kvar i serien

ANNONS
|

Marbo betyder egentligen Mark-bo på det idiom som är rådande i Mark, kommunen som med 200 000 kronor tre år i sträck lägger en ekonomisk grund för att få behålla ett elitlag på orten. Det är nämligen inte billigt, särskilt som utländska stjärnor är en förutsättning för fortsatt framgång.

Lindsey och Danielle delar en lägenhet i klubbens hus, halvvägs ner i den branta backe som leder från Boråsvägen mot både Viskavallen och Kinnahallen.

- Någon mindre plats har jag aldrig levt på och då har jag ändå bott i Lebanon, Ohio, säger Lindsey Hicks. Men än så länge trivs vi.

ANNONS

24-åriga Lindsey kommer från Cincinatti i Ohio, 23-åriga Danielle från Jacksonville i Florida. Deras uppdrag: rädda sitt lag kvar i högsta damserien, som lär vara mera konkurrenskraftig än någonsin.

Laget heter...ja, vad heter det? Text-tv använder namnet Borås, när det i våras blev avancemang till högsta serien var det Sätila som gick upp och på tröjorna står det Marbo Basket.

- Vi heter Marbo Basket, inget annat, försäkrar tränaren Frank Alm.

Det hindrar inte att klubben försökt sälja ut namnet till någon sponsor för att förstärka kassan. De försöken är för övrigt inte avslutade.

Den stolta baskethistorien i Sjuhäradsbygden går mer än 20 år tillbaka. KFUM Borås och Sätila tillhörde de bästa i landet. Båda klubbarna tog SM-brons, Sätila med bland andra orienteringens världsmästare och nuvarande förbundskapten Marita Skogum i laget.

1985 ramlade KFUM ur högsta serien, året därpå tog Sätila samma väg - frivilligt. Sätila var uppe på 90-talet och var två gånger i SM-kvartsfinal, men försvann nedåt igen vid millennieskiftet.

Inför förrförra säsongen slogs KFUM Borås och Sätila ihop på damsidan och senaste spelåret vann laget 18 av 19 matcher. Det blev uppflyttning - och ny omorganisation.

Nu är Marbo Basket elitlaget. KFUM Borås är farmarlag på herrsidan, Sätila bland tjejerna.

ANNONS

Fyra av Sätilas spelare har dubbellicens och kan hoppas på inhopp i Marbo.Ingen av Kristina Nybom, Kajsa Andersson, Helena Lundberg och Johanna Jerebko är över 17 år.

- Kicki Nybom blir en kanonguard om två säsonger, men vi hoppas ha råd att matcha dom här tjejerna lite försiktigt, fortsätter Frank Alm.

Inför återkomsten i ligan förlorade laget inte mindre än fem tjejer. En lade av, två blev gravida och två fick för ansträngande studieprogram vid Chalmers. En av dessa, Caroline Johansson, kanske kommer tillbaka senare i höst.

- Vi har förlorat i längd och därför kan Danielle Richardson (188 centimeter) bli viktig om hon kommer igång, anser Frank Alm.

Andra USA-förvärvet, Hicks, hittade coachen genom kontakt i Danmark. Där utsågs hon till ligans mest värdefulla spelare.

- Jag ringde upp och sedan tog det inte många minuter innan jag hade Lindseys agent i luren, berättar han. Bra att veta vad man får i alla fall, det kan vara lite lotteriaktigt annars.

Ett tredje bra förvärv är Johanna Ericsson från Visby, poängbäst i första seriematchen. Marbo förlorade i Norrköping, men var inte långt ifrån.

-Vi börjar mot topplagen och måste tuffa till oss, anser Frank Alm. I november har vi lindrigare motstånd och då blir det viktigt.

ANNONS

Men dagens match mot Sveriges bästa lag, Luleå, blir förstås något extra. Det är första hemmamatchen i intima Kinnahallen.

- Vi ser verkligen fram emot matchen, säger Lindsey Hicks, och har förstått att vi kan räkna med fantastiskt publikstöd. Det ska bli härligt!

ANNONS