Sofia Mattsson gör mästerskapscomeback efter barnledighet.
Sofia Mattsson gör mästerskapscomeback efter barnledighet.

Mattsson: "Måste tänka på vad jag ska göra"

Sofia Mattsson vet inte vad som väntar. Å andra sidan bryr hon sig inte om motståndaren i kvalmatchen i brottnings-VM i Budapest.

ANNONS
|

Sofia Mattsson blir tyst och tänker länge på vad hon ska säga.

Sedan kommer en kort motfråga:

- Australien?

Det är även allt som hon kvällen före sin mästerskapscomeback verkar veta om kvalmotståndaren Jessica Lavers-McBain.

- Jag vet faktiskt ingenting, säger Mattsson.

ANNONS

- Men det betyder bara att jag får läsa på. Jag har inte sett henne på GP-tävlingar i somras och hon har inte deltagit i tävlingen här i Europa. Sedan har jag varit borta sedan OS (Rio de Janeiro 2016), har fått barn... Vi har missat varandra, så jag får läsa på lite.

Leta videoklipp

Lottningen av 55-kilosklassen skapar inget större huvudbry för 28-åringen.

I stället verkar Mattsson glad över att veta vad hon nu kan sysselsätta sig med att leta och titta på videoklipp samtidigt som rätt vikt ska infinna sig till måndagens tidiga invägning.

TT: Vad kommer du leta efter?

- Det gäller att framför allt inte fokusera för mycket på henne, jag måste tänka på vad jag ska göra. Men alla har en liten egen stil, något speciellgrepp, något de är lite extra bra på och det är ändå bra om man har en "headsup" på att hon är bra på det här, kommer man i sådana lägen gäller det att vara med.

ANNONS

- Men sedan är det viktigt med kombinationen, inte tänka för mycket och köra sin stil.

TT: Påverkar året som du har bakom dig inför det som väntar?

- Både ja och nej. Jag har hållit på så länge, så det känns som att brottningen är en del av mig samtidigt som det känns att det är mycket som har hänt… Man är en annan person nu, men man ska ändå brottas och göra detsamma som tidigare.

Vill ha medalj

I början av november i fjol förändrades Sofia Mattssons värld. När hennes dotter föddes följde en automatisk uppdatering av listan över livets prioriteringar.

Brottningen tappade placeringar, medan livet vid sidan av sporten klättrade och gick om.

Men även om prioriteringarna är annorlunda i dag innebär det ingen förändring när det kommer till hennes målsättning med VM i Papp Laszlo Arena i Budapest.

ANNONS

Hon är i Ungern för att hämta en medalj.

- I början av året tävlade jag inte, så det är klart att jag saknar matchträning men jag vet att jag är en sådan där vinnarskalle och när jag ställer mig på mattan kommer jag göra allt för att vinna mot den jag möter, säger hon.

TT: Vad skulle en VM-medalj betyda för dig?

- Det skulle betyda mycket. Att få känna att man är där, kan slåss om medaljerna samtidigt som jag har mycket kvar att ge till att jag är i absolut toppform. Kan jag slåss om medaljerna redan nu känns det ju hoppfullt.

Brottnings-VM blir Sofia Mattsson första mästerskap efter OS-bronset i Brasilien 2016. Sedan dess har hon vunnit SM-guld, tre månader efter dotterns födsel, och en GP-tävling i Spanien samt slutat trea i en tävling i Polen.

ANNONS
Budapest, TT:s utsände

Fakta: Sofia Mattsson

Född: 11 november 1989.

Yrke: Brottare.

Klubb: Gällivare.

Bor: Helsingborg.

Familj: Sambon Robert Rosengren (tidigare elitbrottare), dottern My.

Meriter: 1 OS-brons 2016 (53-kilosklassen), 1 VM-guld 2009 (51 kilo), 4 VM-silver 2015, 2014 (53 kilo), 2013 (55), 2011 (59), 1 VM-brons 2010 (51), 5 EM-guld 2016 (53), 2015, 2014, 2013 (55), 2010 (51), 2 EM-silver 2012 (55), 2008 (51), 1 EM-brons 2007 (48).

Aktuell: Fick en dotter för snart ett år sedan och gör på måndagen mästerskapscomeback i VM i Budapest, Ungern.

ANNONS