Färjestad körde över Brynäs i Gävle.
Färjestad körde över Brynäs i Gävle. Bild: Pernilla Wahlman/TT

Mästarlaget krossade Brynäs: "Vet mina styrkor"

Det tog elva säsonger för Henrik Björklund att ta sig tillbaka till högsta serien. Väl där har Färjestadsforwarden varit glödhet. På lördagen lade 32-åringen grunden till Karlstadslagets 5–1-seger borta mot Brynäs:
– Jag har absolut haft en tro på mig själv och kände mig redo när jag fick chansen. Jag är inte en som ger upp och nöjer mig, säger Björklund till TT.

ANNONS

Hösten 2011 fick Henrik Björklund inte längre plats i det dåvarande elitserielaget Färjestad. Det blev spel i hockeyallsvenskan i stället för Karlstadsgrabben som har varit en pålitlig mängdleverantör av både mål och assist under elva säsonger i Rögle, Örebro, Troja-Ljungby, Modo och BIK Karlskoga.

I vintras blev Björklund dessutom historisk som förste spelare att nå 400 poäng i den näst högsta serien så när moderklubben Färjestad under våren erbjöd en comeback i högsta serien var det givet att tacka ja:

– Jag har varit trygg i vem jag är som spelare och person de senaste åren. Jag vet vad jag ska bidra med, jag vet mina styrkor och svagheter och jag vet vad jag måste utveckla och bli bättre på. Det är fullt möjligt att bli bättre fast jag är 32 år så jag hade en bra känsla inför säsongen.

ANNONS

Känslan var helt rätt. Henrik Björklund har gjort elva poäng på Färjestads tolv inledande SHL-matcher, och har således snittat strax under en poäng (0,92) per match.

"Blivit mer SHL-mässig"

På lördagen blev han tvåmålsskytt mot Brynäs i Gävle där 32-åringen inledde målskyttet (1– 0) efter en minut och 27 sekunder av den första perioden och även knäckte hemmalaget mentalt för dagen med sitt snabba 4–1 mål endast 37 sekunder in i mittenperioden.

– Henrik har blivit mer SHL-mässig i sina beslut. Han är bra i bägge ytterzonerna, bra i special teams och växer in i det mer och mer så att han vet vad som funkar och inte. Sedan har han en stor kropp och är en målskytt så det är kul att han har fått utdelning. Vi tror att han kommer ta fler kliv, säger Färjestadstränaren Tomas Mitell.

Mitell minns också hur det var att möta den temperamentsfulle Henrik Björklund på isen.

– Jag har varit arg på honom flera gånger. Det är ungefär samma spelare nu. Han vet hur man gör mål och har ett bra tävlingssinne som han har lärt sig kontrollera på en bra nivå.

När Henrik Björklund får höra Mitells beskrivning skrattar han till:

– Det är nog inte många som har varit glada på mig genom åren men jag har blivit lite lugnare i humöret, absolut. Men jag var ung och lite het när Mitell spelade och så var han en skicklig spelare som man ville ligga under skinnet på, säger 32-åringen.

ANNONS

"Desperationen krävs"

Hans desperation har inte bara varit en fin drivkraft under matcherna.

Viljan att ta nästa kliv och att ständigt utvecklas har kommit väl till pass när säsongerna avlöst varandra och drömmen om att återigen få vara med och jaga SM-guld med Färjestad har hägrat långt bort i fjärran:

– Jag har ändå ganska mycket rutin och kan läsa spelet bra, sedan gillar jag att köra på och vara desperat framför mål, leta upp puckarna och sätta dit lägena. Den desperationen krävs här med, säger Henrik Björklund.

TT: Fortsätter du snitta poäng i detta tempo så landar du runt 48–50 poäng under grundserien?

– Det gör jag gärna så det säger jag inte nej till men man har lärt sig under åren att spela mer för laget och jag vet att det (poänggörandet) kommer gå upp och ner under säsongen. Så det är inget jag förväntar mig utan det gäller att bita i när det går lite tyngre. Och det kan jag.

ANNONS