Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Martin Östholm vann VM-guld inför ett fullsatt Scandinavium

Inför 12 044 åskådare i Scandinavium blev Sverige världsmästare i innebandy efter att ha vänt 0-2 till 3-2 i finalen mot Finland. Pixbobacken Martin Östholm var en av stjärnorna – och tog även plats i VM:s All star team.
– En helt fantastisk turnering. Den känslan hoppas man få uppleva igen, säger han.

Sporten innebandy har gått en lång väg från 1970-talets gymnastikhallar och fritidsgårdar till dagens respekterade elitverksamhet.

För sju år sedan nåddes en efterlängtad höjdpunkt.

När Sverige vann sitt åttonde VM-guld på herrsidan lyckades landslaget samtidigt fylla Scandinavium i finalen mot den ständige antagonisten Finland.

VM-finalen spelades 14 december 2014 inför 12 044 åskådare. Intresset för matchen var så stort att arrangören ställde in extra stolar för att så många som möjligt skulle få plats.

– Otroligt kul att se att nästan alla de tolv tusen som var där var gulklädda. Det är inget man är van vid annars, säger Martin Östholm som spelade back i Sveriges förstafemma under mästerskapet.

Sverige var överlägset i innebandy-VM i Göteborg 2014

Stämningen på läktarplats överträffar allt Martin Östholm har upplevt som innebandyspelare.

– Jag kände hela matchen att fansen var på vår sida och hjälpte oss. Den känslan hoppas man få uppleva igen.

Hur var det att spela i just Scandinavium?

– Det är en väldigt anrik arena i Sverige, stämningen som finns i arenan är väldigt härligt. I våra matcher var den helt otrolig. Sedan var turneringen hemma-hemma för min del också.

SCANDINAVIUM 50 ÅR

I år fyller Göteborgs största inomhusarena 50 år. I en artikelserie under våren kommer GP att uppmärksamma jubilaren och med hjälp av de som var med minnas några av de största idrottsevenemangen.

Fakta: Scandinavium

Scandinavium ritades av arkitekten Poul Hultberg. Arenan invigdes den 18 maj 1971.

Publikkapacitet sport: cirka 12 044

Publikkapacitet musik: cirka 14 000 (scenplacering i mitten av arenan)

Publikrekord

Whitney Houston, 29 maj 1988, 14 606.

Sverige-Tjeckoslovakien (ishockey), 12 september 1971, 13 963.

Källa: Got event

Finallagen hade mötts redan i gruppspelet. Då vann Sverige med 5-2 vilket var landslagets överlägset jämnaste match på vägen mot final.

Övriga resultat visar på det svenska landslagets enorma slagstyrka vid tillfället. 11-2 mot Lettland, 13-3 mot Tyskland, 17-0 mot Estland (kvartsfinal) och 10-1 mot Schweiz (semifinal).

Finland började VM-finalen mot Sverige bäst

– Det var en väldigt bra generation, en av de bättre upplagorna. Många av oss debuterade 2012, där vi verkligen ”vann tillbaka” guldet från Finland, säger Martin Östholm.

Sverige var regerande världsmästare och Finland extremt motiverade att ta tillbaka den VM-titel de förlorat till Sverige två år tidigare.

Matchinledningen gick Finlands väg.

– De kom ut stenhårt och körde över oss. De var hetare och tog välförtjänt ledningen, säger Martin Östholm.

Vid ställningen 0-2 tog Sverige tillbaka kommandot.

– Vi kände att vi kan inte släppa detta nu. Över 60 minuter och förlängning åt vi oss ikapp. När vi väl fick vind i seglet var vi svårslagna. Efteråt sprang alla ihop i en hög. I sin helhet fantastisk turnering, säger Martin Östholm.

Efter matchen mottog lagkapten Johan Samuelsson VM-pokalen av idrottsminister Gabriel Wikström och internationella innebandyförbundets ordförande Tomas Eriksson.

Martin Östholm tog plats i turneringens All star team

– Ett av mina allra bästa idrottsminnen. Det blir svårt att slå det i och med att det var här i Göteborg, det var så mycket medialt och på sättet det gick till, säger Martin Östholm.

VM-guldet i Göteborg 2014 är Sveriges senaste. Finland har sedan 2008 vunnit fyra av de sex senaste världsmästerskapen. Nästa herr-VM spelas i just Finland senare i år.

Martin Östholm VM-debuterade 2012 och har på 24 VM-matcher som back gjort 30 poäng. 2014 svarade han för sex mål och fem assist och tog som en av tre svenskar plats i turneringens All star team. Övriga svenskar där var Rasmus Enström och Kim Nilsson.

Sverige har sökt VM 2024. Då är Martin Östholm 36 år.

–Jag planerar att spela vidare. Känns kroppen bra och motivationen finns kvar spelar jag gärna VM då, säger Martin Östholm, som vid sidan av innebandyn jobbar som teknisk förvaltare på ett fastighetsbolag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.