Wings of Sweden med skippern Anna Östling vann förra årets upplaga.
Wings of Sweden med skippern Anna Östling vann förra årets upplaga. Bild: MATHIAS BERGELD

Marstrandsseglingen flyttas för att undvika folksamlingar

På torsdagen drar den anrika Match Cup Marstrand-tävlingen igång. I år kommer dock tävlingen inte att avgöras i det södra inloppet till Marstrand, som brukligt. Arrangören meddelar istället att den kommer att flyttas av rädsla för folksamlingar.
– Det blir en tv-fest istället för en folkfest, säger event director Marcus Dunér. Hur är dessa väderförhållanden ur ett seglarperspektiv?

ANNONS
|

Marstrandsseglingen, med det officiella namnet Match Cup Marstrand, hölls för första gången 1994. Får 26 år sedan, alltså.

Faktum är dock årets upplaga blir den 25:e i rangordningen. 2006 ställdes den nämligen in.

Till helgen är det dags när några av världens största seglingsstjärnor kommer till Marstrand.

Marcus Dunér, som är event director för tävlingen, är stolt över arrangemanget de har att erbjuda.

– Utan att förhäva oss så tror jag att Marstrand är en av de två viktigaste seglingstävlingarna i Sverige. Denna och Gotland Runt (som ställts in). Gotland Runt är mer en deltagarfest, medan Marstrand är det stora publika evenemanget, säger han.

ANNONS

På grund av covid-19 kommer arrangemanget dock inte bli den sedvanliga folkfesten i år.

Sedan tidigare är det kommunicerat att alla tillhörande evenemang kommer att ställas in. Publik är inte heller tillåtet.

Det har funnits en oro för att publik ändå ska ta sig till platsen ändå, och för att undvika detta har åtgärder nu vidtagits.

Arrangörerna meddelade under onsdagen att tävlingen kommer att flyttas längre ut till havs, istället för vid det södra inloppet till Marstrand.

– Vi lever alla under speciella omständigheter på grund av covid-19-pandemin, och då är det väldigt viktigt att alla bidrar till att skapa en så säker miljö som möjligt. Vi vill skapa förutsättningar för att det inte ska vara folk på plats, för det vill vi inte ha. Därför har vi vidtagit dessa åtgärder, säger event director Marcus Dunér.

Har ni fått några indikationer på att det kan komma att samlas en större mängd människor på plats i anslutning till tävlingen?

– Det är en väderfråga. Under åren har det samlat väldigt mycket folk, på det som ändå är kommunal mark. På badplatsen, alltså. Vi gör en tävling på havet. Inget på land. Vi har skalat bort allt annat för att undvika folksamlingar, säger Dunér.

ANNONS

Eftersom arrangörerna inte vill ha publik på plats, något som de vill understryka, har de tagit till en ny lösning för tävlingen.

I år kommer seglarintressenter nämligen kunna följa tävlingen på tv.

– Jag skulle beskriva detta årets upplaga som en tv-fest istället för en folkfest. Vi är glada att få till en tävling, eftersom det är viktigt för sporten och våra partners och sponsorer, säger Dunér.

Hur kändes det att fatta beslutet att flytta ut tävlingen?

– Det är bara att rätta sig efter det som gäller. Det har varit speciellt och vi har tvingats att fatta många kloka beslut på kort tid, säger Dunér.

Marcus Dunér, event director för Match Cup Marstrand.
Marcus Dunér, event director för Match Cup Marstrand. Bild: LUDVIG THUNMAN

Väderprognosen visar blåst och regn

Trots oron blir arrangemanget alltså av.

Tävlingen är uppdelad i två klasser, en för herrar och en för damer.

Under torsdagen körs damernas kval, och under fredagen körs herrarnas.

På lördag samlas de lag som lyckats ta sig vidare för slutspel där segrare i respektive klass ska koras.

Förmodligen är det dock för allas bästa att publik inte är tillåten.

Väderprognosen hintar nämligen om att det kan blåsa upp till tio sekundmeter under hela helgen. Eller som SMHI benämner det: ”frisk vind”.

På lördagen väntas även en ordentlig nederbörd falla över Marstrand.

– Det kommer att bli jättetuffa förhållanden för seglarna, men det är ett rutinerat gäng på startlinjen. Det är inga söndagsseglare direkt, lugnar Marcus Dunér.

ANNONS
ANNONS