Mars: Peter Möller

ANNONS
|

Beskrivningen är tagen ur matchprogrammet inför derbyt Sävehof-RIK i Scandinavium, där lagkompisarna i Sävehof fick möjlighet att tala ut om den 32-årige försvarsjätten.

Adjektiven studsade mellan ytterligheter. Å ena sidan snäll - å andra sidan ett råskinn.

För dem som känner Peter Möller kan det knappast framställas bättre. En favorit bland hemmasupportrarna och en kapten som sätter laget i första hand. Utanför planen en myspappa som är ledig med barnen en dag i veckan och som mycket väl - om familjer önskar - väljer bort fortsatt spel kommande säsong.

- Åren i Tyskland var en liten egotripp. Nu kommer min fru Anette och barnen i första hand. Nästa år handlar inte om ifall Sävehof vill behålla mig. Familjen måste få säga sitt först.

ANNONS

En ganska ödmjuk och ganska vanlig kille.

Men för dem som stött på den väldige svensken i såväl bundesligan som elitserien vet vad som väntar. Det smäller. Det gör ont. Ingen domarfavorit är han heller. Styggast vinner. När årets busliga sammanfattades för ett par veckor sedan slutade Möller tvåa, med 25 utvisningsminuter och två röda kort.

Den 112 kilo tunga försvararen kontrar snabbt tillbaka:

- Tvåa? Jag som trodde jag gick upp i topp efter sista seriematchen före slutspelet.

Är han dessutom född i juni månad så måste den meriterande svensken vara född i Tvillingens tecken?

Men nej. Peter Möller missade tvillingens tidsperiod med tre dagar. Där sprack den vinkeln. Tre dagar hit eller dit kan inte spela roll. Kräftans traditionella drag som beskyddande, sympatisk ombytlig, lynnig, kärleksfull och känslosam passar minst lika bra.

Lagom till det pågående slutspelet sätts egenskaper som lynnig och känslosam i fokus mer än vanligt.

- Det kommer smygande. Energin växer, man blir lite mer grinig och irriterad på träningar och hemma. Ett bevis på att jag är på gång. Häromdagen varnade jag Anette, men hon är van, har själv spelat handboll och vet vad det handlar om, säger han.

ANNONS

Det är eftermiddag, dagen efter den första segern i bäst av fem matcher mot Lugi i SM-kvartsfinalen. Sats träningscenter på Holmen fylls snabbt på. En efter en kliver klubbens dam- och herrspelare in i entrén. Lugnt tillbakalutad i fåtöljen nickar Möller på de välkända ansiktena.

Linda Gustafsson, en av Sävehofs nyblivna serievinnare, får en grattishälsning innan hon försvinner in i lokalen.

- Jättekul att tjejerna vann serien. Svensk damhandboll har verkligen höjt sig sedan jag försvann till Tyskland. Samtidigt är det viktigt att mina barn inte enbart tittar på herridrott.

I början av 90-talet var Heid ytterst nära att ta klivet upp i eliten. Truppen kryllande av talanger och lovande spelare. På bänken styrde den nuvarande assisterande förbundskaptenen Anders Fältnäs. Många spåddes en lysande framtid. Men endast en lyckades via Alingsås ta sig vidare ut i Europa. Peter Möller. Varför?

- Det är konstigt det där. Jag har också tänkt på det. Vi hade en riktigt bra lag. Jag vet inte. Många tycker säkert att jag hade tur, men tur förtjänar man. Tur i kombination med rätt tillfälle och en jäkla vilja kanske.

Men att bli ett välbetalt proffs i världens bästa liga var aldrig ett mål. Det var ytterst nära att han lagt de omtalade skorna på hyllan bara månader före flytten till Bad Schwartau.

ANNONS

- Jag var ganska nöjd. Den sista säsongen med Alingsås var fantastiskt och jag började tröttna på heltidsjobb, alla timmar i bilen mellan Göteborg och Alingsås.

Livet i Tyskland började lovande. Han fick speltid, publiken gillande honom - livet lekte. Sedan kom motgångarna. Klubben bytte namn till HSV Hamburg, ekonomin gick i bott, resultaten uteblev och tränaren Anders Fältnäs sparkades. Inte blev det bättre när han trasade sönder knäet och blev borta från spel i drygt ett halvår. Snart gick drevet. Tysk media tog chansen och förföljelsen av spelare blev allt värre ju längre säsongen gick.

- Även om jag personligen alltid haft en bra relation med tyska tidningar var det jobbigt. Det var rena personangrepp ibland. Tyska medier har en enorm makt.

Väl tillbaka på västkusten kom nytändningen. Belöningen slutade med karriärens första mästartitel. Minnena från fjolårets SM-guld värmer fortfarande. Han är inte ensam att att vilja återupprepa prestationen redan inom en månad.

Den gången var det RIK som stod för finalmotståndet.

En repris som Möller gärna inte tackar nej till.

FAKTA

ANNONS