HV71:s målvakt Jonas Gunnarsson storspelade i den första SM-kvartsfinalen borta mot Färjestad i Karlstad.
HV71:s målvakt Jonas Gunnarsson storspelade i den första SM-kvartsfinalen borta mot Färjestad i Karlstad.

Målvaktsuppvisning bakom HV71:s skräll

Tabellettan Färjestad var grundseriens målfarligaste lag. Den statistiken bet inte på HV71:s målvakt Jonas Gunnarsson som storspelade när Jönköpingslaget skrällde i den första kvartsfinalen. Robin Figren avgjorde 17.45 in i förlängningen, 2–1.

ANNONS
|

Den första kvartsfinalen i SHL-ishockeyn mellan seriesegraren Färjestad och HV71 blev en lång målvaktsmatch. Efter nära fyra perioders spel avgjorde Robin Figren i powerplay och gjorde Jonas Gunnarsson till hjälte.

- Det kändes bra matchen igenom. Vi var ju tvungna att sno minst en bortamatch och det känns såklart skönt att göra det direkt, säger Gunnarsson, arenans kanske svettigaste spelare efter bataljen i Karlstad.

ANNONS

Robin Figren var uppseendeväckande lugn och sansad efter dramat.

- Det är bara en av fyra. Men det var en häftig match. Det smällde, gnabbades och stökades. Det kan nog bli en häftig serie, säger 2–1-skytten.

”Hade lite flyt”

Trots att det inte saknades chanser var det mållöst långt in i tredje perioden. Det var inte förrän Färjestad på tredje försöket fick ordning på spelet i numerärt överläge som nollan spräcktes.

Gunnarsson var chanslös när Marcus Nilsson hittade fram till Joakim Nygård efter 52 minuter och 24 sekunder.

I den andra buren gjorde Adam Werner sin första slutspelsmatch i karriären. Färjestadstränaren Johan Pennerborn tvekade inte att ge 21-åringen förtroendet efter att Markus Svensson blivit pappa på torsdagsmorgonen.

- Det var ganska naturligt efter det som har varit i veckan. Adam gör en stabil match, säger Pennerborn.

Werner var på god väg att hålla nollan, men när Färjestad skulle försvara sin ledning blev det till slut en sidledsförflyttning för mycket och med 50 sekunder kvar av ordinarie speltid kunde Martin Thörnberg kvittera, i spel sex mot fem.

ANNONS

- Det var starkt av oss att komma tillbaka. Jag har lite flyt. Jag försöker bara få in pucken framför mål och han hinner inte stänga igen. Det sitter i ryggraden att trycka den på första stolpen, säger Thörnberg.

”Enormt bra lag”

HV71:s tränare Stephan Lundh hyllade veteranen.

- Det här är Martins djungel. Det är otroligt skönt att ha honom i laget. Han skruvar upp kravbilden, säger han.

Varken spelarna eller tränarna drog några större växlar på utgången av den första kvartsfinalen.

- Det är två enormt bra och jämna lag. För så bra lag brukar det inte spela någon roll om det är hemma- eller bortaplan. Det gäller att vi kommer upp i personbästa även på hemmaplan, säger Lundh.

ANNONS
TT

ANNONS