Malmö FF är svenska mästare – efter stor dramatik mot IF Elfsborg

Malmö FF är svenska mästare 2023.
Det efter en dramatisk och lång guldfinal mot IF Elfsborg – som innehöll det mesta på Eleda Stadion i Malmö.
Matchen slutade 1–0 till Malmö FF och avgjordes på straff.
– Jag har inte gnällt på domarna på sjutton år, men det här var en jävla smäll, säger Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson.

ANNONS
|

Malmö kokade under söndagen. Efter lång väntan skulle årets allsvenska avgöras – inför 21 500 åskådare och storslagen stämning på Eleda Stadion.

Förutsättningarna inför seriefinalen var glasklara: För Elfsborg räckte det med en poäng för att vinna, medan MFF behövde vinna matchen för att ta SM-guld.

Och till slut – efter tre timmars spel och avbrott – var det hemmalaget som drog längsta strået. Isaac Thelin blev stor guldhjälte när han frälst hela Malmö på straff. Matchen slutade 1–0 till Malmö FF som är svenska mästare 2023.

Domaren Glenn Nybergs domslut blev omdiskuterat efteråt. Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson var bland annat inne i domarrummet för att diskutera saken.

ANNONS

– Jag var inne hos Glenn. Jag tycker han är den bästa domare vi har. Jag har en jävla respekt för honom och hans team. Jag har inte gnällt på domarna på sjutton år, vi har en miljö där vi inte gör det. Men i dag blev det det som avgjorde, säger Stefan Andreasson.

Du var inne i domarrummet?

– Jag har inte varit där inne på sjutton år, för vi fokuserar inte på det, men idag hade vi en jävla otur. Vi fick en straff emot oss.

Har ni gått över någon gräns i era protester efteråt?

– Nej, nej. Absolut inte. Fråga Glenn. Sedan kändes det när vi satt där inne att de var inte helt nöjda med beslutet.

Ångrar de straffbeslutet?

– Du får fråga honom, säger Stefan Andreasson.

Han tillägger:

– Kvaliteten på lagen skulle ju avgöra i stället för ett domslut. Nu blev det så. Jag tror Glenn känner att det var inte meningen att han skulle hamna i centrum i en SM-final av den här digniteten.

Frick: Aldrig varit med om något liknande

Guldfinalen blev dramatisk från start. Redan i Elfsborgs första anfall slet MFF:s Gabriel Busanello tröjan av Per Frick.

– Jag faktiskt inte ens vad som hände om jag ska vara ärlig. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det var en ganska tuff närkamp hela vägen. Jag försöker knuffa bort honom, han knuffar mig och släpper mig inte. På något sätt får han av mig tröjan, säger Per Frick.

ANNONS

Tycker du själv att det skulle ha varit straff?

– Jag vet inte, jag har inte sett den. Jag vet inte om jag hjälper till att ta av mig tröjan också eller om det bara är han som drar av mig tröjan. Det är konstant kamp där ute och vi river och sliter i varandra för att inte ge den andra en chans, speciellt i en sådan här match. På något sätt fick han av mig tröjan ... jag vet inte.

Per Frick var inblandad i mycket mot Malmö FF.
Per Frick var inblandad i mycket mot Malmö FF. Bild: CARL SANDIN

Efter drygt 20 minuter började matchbilden att sätta sig och de hetaste målchanserna i första halvlek stod hemmalaget för. Isaac Thelin var nära att ge MFF ledningen i den 13:e minuten, men avslutet gick utanför. Taha Ali fick senare också ett jätteläge, men valde att passa vidare bollen till Stefano Vecchia i stället för att gå på eget avslut

Brandkåren genomsökte arenan

Andra halvlek blev uppskjuten efter att Elfsborgs bortafölje startat bråk med poliserna på plats. En av poliserna fick bland annat en bengal kastad på sig från nära håll. Enligt Discovery försökte supportrarna få bort ett nät framför dem på läktaren för att eventuellt springa in på planen vid ett potentiellt guldfirande.

När spelarna kom ut på planen och gjorde sig redo för att sparka i gång resten av matchen ställde Malmö FF:s kortsida till med ett bengaltifo. Det ledde till att brandlarmet gick på Eleda Stadion.

ANNONS
Brandlarmet ekade ut över Eleda Stadion inför andra halvlek – efter hemmaklackens tifo.
Brandlarmet ekade ut över Eleda Stadion inför andra halvlek – efter hemmaklackens tifo. Bild: JOEL MARKLUND

Brandkåren larmades till arenan för att säkerställa att det inte rörde sig om någon brand – vilket det inte gjorde. Till slut kunde spelet återstarta.

MFF fortsatte att behålla greppet om matchen. Efter fem minuter fick Kiese Thelin en ny målchans – men brände läget. Elfsborg svarade med deras farligaste målchans hittills. Per Frick blev serverad bollen, nästintill fri i straffområdet, men fick ingen träff på bollen. Boråslagets bästa chans.

Isaac Thelin skyttekung

I 55:e minuten orsakade så Ibrahim Buhari den omdiskuterade straffen åt Malmö FF, när han gick med dobbarna före i en satsning mot Isaac Thelin.

Och det var Thelin själv som la upp bollen på straffpunkten. Hákon Valdimarsson kastade sig åt fel håll – och skyttekungen kunde jubla över sitt 16:e mål i år.

Isaac Kiese Thelin gjorde 1–0 på straff.
Isaac Kiese Thelin gjorde 1–0 på straff. Bild: JOEL MARKLUND

Elfsborgs manager Jimmy Thelin valde att agera direkt genom ett dubbelbyte. Ahmed Qasem och Sveinn Gudjohnsen kom in i spel – Per Frick och Jeppe Okkels klev av.

Thelin fortsatte att göra byten, men Elfsborg hade svårt att skapa de riktigt vassa chanserna. Mot slutet var bollinnehavet stort, men avsluten få mot Johan Dahlin i MFF-målet som skyddades väl av Pontus Janssons backlinje..

I 85:e minuten började MFF:s supportrar att sjunga om SM-guld, och på slutsignal fick de jubla ännu mer – Malmö FF är därmed svenska mästare 2023.

ANNONS

För 23:e gången i allsvenskans historia.

Så startade lagen:

Malmö FF (3–4–3): Johan Dahlin – Pontus Jansson, Derek Cornelius, Martin Olsson (40’ Niklas Moisander) – Taha Ali (85’ Oscar Lewicki), Sergio Pena (85’ Otto Rosengren), Gabriel Busanello – Stefano Vecchia (72’ Sören Rieks), Isaac Kiese Thelin, Sebastian Nanasi.

IF Elfsborg (4–2–3–1): Hákon Valdimarsson – Johan Larsson, Sebastian Holmén, Ibrahim Buhari, Niklas Hult – Jens Jakob Thomasen (72’ Noah Söderberg), Andri Baldursson (78’ Jalal Abdullai) – Jeppe Okkels (58’ Ahmed Qasem), Michael Baidoo, Alexander Bernhardsson (72’ Besfort Zeneli) – Per Frick (58’ Sveinn Gudjohnsen).

LÄS MER:Maskerade Malmösupportrar omhändertagna av polis

LÄS MER:Blir svårt för Elfsborg och Malmö att ta in hur stort detta är

LÄS MER:Jimmy Thelin segerviss inför guldfinalen mot Malmö

ANNONS