En frisk Simon Thern (i mitten) var en frisk injektion i IFK Norrköping. Hemmalaget fick dock nöja sig med 0–0 i toppmötet med AIK.
En frisk Simon Thern (i mitten) var en frisk injektion i IFK Norrköping. Hemmalaget fick dock nöja sig med 0–0 i toppmötet med AIK.

Mållöst toppmöte i Norrköping

En måstematch mellan två guldaspiranter slutade utan vinnare – och mål. Både IFK Norrköping och AIK får fortsätta vänta på första vinsten – men hittade ändå positiva saker att ta med sig.

ANNONS
|

AIK-målvakten Oscar Linnér kan i alla fall konstatera att han fortfarande inte har släppt in ett mål i årets allsvenska.

Kruxet för den regerande svenska mästaren är dock att laget som helhet inte gjort något mål heller.

0–0-drabbningen på ett kylslaget Östgötaporten var AIK:s andra raka mållösa match efter 0–0 i premiären mot Östersund förra helgen.

- En ganska bra taktiskt genomförd match. Det enda som saknas är att vi sätter en spik i kistan och får in något av lägena, säger Linnér.

ANNONS

Den där kistan att spika för AIK uppenbarade sig först senare i matchen. Till en början var det ett IFK Norrköping som såg ut som ett helt annat lag än det som förlorat en premiär i Helsingborg för en vecka sedan.

Passningskombinationer, lägen och energisk press. En fotboll som AIK hade svårt att hantera under matchens första 45 minuter.

"Finns positiva saker"

Oscar Linnér kunde dock hantera möjligheterna Norrköpingsövertaget vaskade fram.

När Simon Thern nickade från nära håll i den 23:e minuten var han reflexsnabb. Likaså på efterföljande hörna när Sead Haksabanovic testade bössan.

- Det var bra att vi var på tårna där. De hade oss i ett bra grepp. Det krävdes att göra sådana räddningar för att hålla oss kvar i matchen.

- Vi visste att om vi kan hantera det och vara intakta bakåt så kommer de krokna. För det är omöjligt att de ska spela med samma energi i 90 minuter. Mycket väl när de gjorde det så var det vi som förde matchen och kom till farliga lägen.

ANNONS

Men då var det i stället Isak Pettersson i IFK-målet, och en gång också mittbacken Lars Krogh Gerson på mållinjen, som såg till att nollorna på resultattavlan stod kvar till slutsignalen.

- Ett sådant läge kanske ska bli mål, säger Sebastian Larsson om det läget han fick efter knappa timmen efter fint förarbete av inhoppande AIK-debutanten Jack Lahne.

Landslagsmittfältaren var inte helt belåten med en pinne.

- Självklart vill man alltid ha en seger. För oss, Norrköping, alla lag som vill vara med och slåss i toppen. Samtidigt har vi all respekt för den här matchen. Vi möter ett Norrköping på det här underlaget vi inte föredrar och de är skickliga på. Men det finns positiva saker att ta med sig.

"Vi vann framtidstro"

Positivt var det även, trots de uteblivna målen, i Norrköpingslägret.

- Vi vann framtidstro, vi vann styrka i laget. Vi är väldigt glada för prestationen på planen i första halvlek, säger manager Jens Gustafsson på presskonferensen.

ANNONS

- Lite mixat skulle jag säga. Första halvlek är vi klart bättre. Bra prestation men tyvärr inte tre pinnar, säger mittfältaren Simon Thern, som tillbaka från skada var en frisk injektion i Norrköpingsoffensiven.

- Vi får vara nöjda med prestationen. Det var ändå en utveckling åt rätt väg. Om vi spelat pissdåligt och stått här med 0–0 så hade det varit en annan känsla. Nu visar vi att vi är ett bra lag. Efter en sådan här insats bör vi ta med oss lite självförtroende.

TT

ANNONS