Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Lysande start för Bergqvist i VM

VM:s yngsta skeppare Johanna Bergqvist och hennes team fick en drömstart på VM i matchracing i Lysekil: Tre raka vinster – inklusive premiärmatchen mot rutinerade Marie Björling Duell.
– Det var över förväntan, säger Johanna Bergqvist.

Det var tunga moln över Lysekil när VM i matchracing för damer inleddes på tisdagen. Inne vid hamnen höll sig det mesta regnet borta men längre ut till havs öste det ned när det var dags för premiärmatchen.

Svenskmöte direkt

Och vilken premiärmatch sedan. Team Johanna Bergqvist, med mästerskapets yngsta skeppare vid rodret, mot rutinerade före detta världsettan Marie Björling Duell, som är tillbaka i VM efter tio år.

– Det var roligt att möta Marie direkt. Vi har mötts så många gånger så det kändes lite som en hemmaplan, säger Johanna Bergqvist.

Marie Björling Duells team tog kommandot direkt med en tidig ledning som växte. Det såg länge ut som att hon skulle visa att gammal är äldst mot världstrean som klättrat på världsrankingen i raketfart de senaste åren.

– Vi fick en bra start på det racet, säger Marie Björling Duell.

Stod för upphämtning

Så småningom skedde en scenförändring. Plötsligt fick Johanna Bergqvists båt mycket mer fart efter en taktisk manöver då man fångat upp vindar långt till vänster i banan inför andra varvet. Ekipaget kunde sedan gå i mål som ganska ohotad segrare med Marie Björling duell en bit efter sig.

– Det var helt tack vare brudarna på båten. De kämpade bra med att hålla mina nerver i styr, säger Johanna Bergqvist.

Den första tävlingsfasen kallas round-robin och innebär att de deltagande teamen möter varandra i ett seriespel. Av de tolv som deltar går sedan åtta vidare till kvartsfinal. Kvartsfinalerna börjar köras på fredag. Tävlingsprogrammet kan komma att ändras beroende på tidsåtgång. Bland annat kan man komma att skära ned på omgångarna i round-robin eller göra semifinalerna i bäst av tre istället för i bäst av fem. Just denna förmiddag tog tävlingarna längre tid än väntat då man var tvungna att lägga om banan på grund av den låga vindstyrkan.

Drömstart för team Bergqvist

För Johanna Bergqvist och hennes team blev det en lyckad förmiddag. De kunde följa upp vinsten med ytterligare två segrar. Den första mot regerande världsmästaren Lucy MacGregor och den andra mot schweiziska teamet Alexa Bezel.

– Det är jättekul med en bra start och det var över förväntan. Nu är det bara att fortsätta bygga på detta, säger Johanna Bergqvist.

För Marie Björling Duell började tävlingarna inte lika bra. Teamet förlorade även nästa match mot fransyskan Pauline Courtois, som vann världscupstävlingen i Lysekil förra året.

– Vi fick en tung start med två förluster där vi tappade våra ledningar, säger Marie Björling Duell.

Dock gick det bättre mot finska Marinella Laaksonens team i racet som avslutade förmiddagspasset.

– Den matchen kontrollerade vi från start till mål, säger Marie Björling Duell.

"Alltid varit höjdpunkten på året"

Vidare ser både Johanna Bergqvist och Marie Björling Duell fram emot fortsättningen av tävlingarna.

– Lysekil har alltid varit höjdpunkten på året och det är jättehärligt att vara här, säger Johanna Bergqvist.

– Lysekil kommun gör en väldigt bra satsning på det här mästerskapet och det är kul att se att man fortsätter investera i saker som gynnar svensk segling, säger Marie Björling Duell.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.