Bild:TT
Bild:TT

Lucic-Baroni till semifinal – mot alla odds

Hon växte upp med en pappa som slog henne – och var under tre år helt borta från proffstennisen. Men nu är kroatiskan Mirjana Lucic-Baroni framme i sin första grand slam-semifinal på 18 år.

ANNONS
|

- Gud är god, det är egentligen allt jag kan säga, säger hon efter kvartsfinalsegern (6–4, 3–6, 6–4) mot Karolina Pliskova i Australian Open.

Kroatiskan Mirjana Lucic-Baroni, rankad 79 i världen, föll ner på knä och dolde ansiktet i sina händer när den tjeckiska världsfemman Karolina Pliskova missade och kvartsfinalsegern i tre set (6–4, 3–6, 6–4) var säkrad efter en timme och 47 minuters spel på centrecourten i Melbourne Park.

ANNONS

- Jag kan inte förstå det, det är helt galet, säger 34-åriga Lucic-Baroni.

Årets Australian Open har varit en grand slam-turnering där skrällarna avlöst varandra. Men faktumet att Mirjana Lucic-Baroni är framme i semifinal får ändå anses som den mest uppseendeväckande historien.

"Aldrig använt övervåld"

Den Tysklandsfödda kroatiskan utsattes under uppväxten i Kroatien av fysiskt och psykiskt våld från sin far Marinko.

- Det har varit fler slag än någon kan föreställa sig, sade Lucic-Baroni tidigare till The Telegraph.

- Jag har aldrig använt övervåld. Om jag av händelse gett henne en örfil, då har det varit på grund av henne beteende, sade Marinko Lucic, enligt tidningen.

ANNONS

1999 lämnade Lucic-Baroni, hennes mor och hennes syskon fadern för att starta ett liv i Florida, USA. Samma år tog sig Lucic-Baroni, som 17-åring, mot alla odds till semifinal i Wimbledon.

Sedan dess har hon kämpat mot psykisk ohälsa, ekonomiska problem och var under åren 2004–2006 helt utanför proffstennisen.

I slutet av 2007 var Lucic-Baroni rankad 454 i världen, sedan dess har det gått uppåt. Men årets semifinalplats i Australian Open är mer än vad någon trodde hon skulle kunna åstadkomma igen.

- Jag vet att det betyder mycket för en spelare att ta sig till semi, men för mig är det överväldigande, säger Lucic Baroni.

"Stolt över Mirjana"

I torsdagens semifinal väntar amerikanska världstvåan Serena Williams. Den 35-åriga storstjärnan besegrade nionderankade Johanna Konta, Storbritannien, i raka set (6–2, 6–3) i sin kvartsfinal.

- Jag är väldigt glad och försökte njuta av stunden här nere, säger 22-faldiga grand slam-segraren Williams och hyllade sin kommande motståndare i solskenet på centrecourten.

ANNONS

- Jag är stolt över Mirjana, hon har spelat så bra. Det är så inspirerande att hon är tillbaka.

Williams och Lucic-Baroni såg därmed till att tre av fyra semifinalspelare i damernas singelturnering är 34 år eller äldre. Sedan tidigare är Venus Williams, 36, och Coco Vandeweghe, 25, kvalificerade.

Fakta: Mirjana Lucic-Baroni

Född: 9 mars 1982 i Dortmund, Tyskland, med kroatiska föräldrar.

Bor: Sarasota, Florida i USA.

Världsrankning: 79 (singel).

Blev proffs 1997.

Bästa grand slam-resultat (singel): Semifinal två gånger. Australian Open (1): 2017. Wimbledon (1): 1999.

Fakta: Australian Opens semifinaler (dam)

Coco Vandeweghe, USA (35) – Venus Williams, USA (17)

Mirjana Lucic-Baroni, Kroatien (79) – Serena Williams, USA (2)

Fotnot: Världsrankning inom parentes. Semifinalerna spelas på torsdagen

ANNONS