Lucas Eriksson svensk mästare i cykel för fjärde gången

Lucas Eriksson, 27, är svensk mästare för fjärde gången.
Boråsaren som numera bor i Göteborg får fortsätta tävla i den svenska mästartröjan efter en tajt spurtstrid.
– Alla är trötta på slutet så det är bara att spurta med det man har, säger han efter loppet enligt SVT.

|

SM-tävlingarna i linjelopp skulle hållits i Uppsala men i torsdags meddelade Transportstyrelsen att tillståndet för cykeltävlingarna drogs in efter att boende nära bansträckningen överklagat. Tävlingarna flyttade i stället till Tierp och herrarnas lopp avgjordes över 24 varv på en varvbana.

Tävlingen avgjordes med en tajt spurtstrid där regerande mästaren Lucas Eriksson, som nationellt tävlar för Gånghester CK, var starkast och säkrade sin fjärde SM-titel – efter målfoto.

Till Svenska cykelförbundets hemsida säger han att han inte kom in på upploppet i det läget han önskat.

– Det var ändå ganska mycket motvind på upploppet så jag ville inte komma in på förstarulle, utan andrarulle. Nu blev det tredjerulle och inte riktigt optimalt det heller.

Han berättar om tankarna upploppet.

– Jag tänkte mest att det skulle bli tajt att komma ifatt, men jag kom med fart – så det var bara att ge det en chans ändå.

Eriksson vann SM i linjelopp 2018, 2019 och 2022. Som nationsmästare i cykel får man tävla i mästartröja och Lucas Eriksson, som internationellt tävlar för schweiziska Tudor Pro Cycling Team, får alltså fortsatt tävla i den svenska tröjan.

Körde ikapp brorsan

Lucas bror yngre Jacob, som också bor i Göteborg och som också tävlar för Tudor internationellt, slutade tia, fem sekunder bakom Lucas.

På sista varvet kom en liten klunga med bland andra Lucas Eriksson ikapp tätduon med Jacob Eriksson och Viktor Lychou.

– Jag vet att min lillebror inte har den bästa spurten, så det var bara att köra in det, säger Lucas Eriksson efter loppet.

Tvåa blev Hugo Forsell och bronset gick till Edvin Lovidius.

Damernas linjelopp avgjordes på lördagen och där vann Emilia Fahlin.