Loui Sand ser inte sig själv som en person med makt med att det finns många som missbrukar den.
Loui Sand ser inte sig själv som en person med makt med att det finns många som missbrukar den. Bild: Robin Aron

Loui Sand om maktmissbruk: ”Många har det som fetish”

Loui Sand, 26, kände att han var född i fel kropp och avslutade handbollskarriären. Nu gör hans föreläsningar succé i Sverige. Inflytandet växer. Men en person med makt är inget som Sand ser sig själv som.
– Maktmissbruk är det värsta jag vet, säger Sand.

ANNONS
|

Under fjolårssäsongen kom beskedet – Loui Sand avslutar sin handbollskarriär. Kantstjärnan hade då gjort över 100 landskamper och fler låg framför honom vid tillfället. Men livet vid sidan av planen var allt annat än lätt. Sand fick gå igenom saker som var mycket tuffare än vilken match, i vilket mästerskap, mot vilken stornation som helst.

Anledningen till att skorna hamnade på hyllan var inte likt någon annans.

– Jag har mått otroligt dåligt den senaste tiden, jag har vetat vad det beror på. Jag är född i fel kropp, sa Sand i sin podcast som han driver tillsammans med handbollsspelare tillika vän Jamina Roberts.

ANNONS

I februari träffade GP Sand för en intervju om det påbörjade livet efter handbollen. Sand berättade då om hur han berättade för sina nära och kära hur han verkligen kände. En berättelse som inte var menad att komma ut vid just det tillfället.

LÄS MER:Loui Sand i stor intervju: "Dags att leva mitt liv"

– Jag bröt ihop. Det var inte planerat över huvud taget. Jag kommer ihåg att mamma och pappa frågade vad det var som hände egentligen. Jag hade inte tänkt att berätta alls. Det var verkligen så här: ”över min döda kropp att jag säger något om detta till någon”. Jag vågade inte ens tänka den tanken, sa Sand i intervjun.

Under sin karriär som handbollsspelare var Loui Sand ett känt ansikte i handbollsvärlden – i dag är hans verklighet en helt annan.

Sand har gått från att vara en offentlig person för handbollspubliken till att vara en offentlig person för svenska folket. Vägen dit gick genom beslutet att avsluta karriären och starta processen att hitta till sitt rätta jag.

I dag är han en hyllad föreläsare som reser land och rike runt för att prata om livet som adopterad, mörkhyad och hur det är att vara född i fel kropp.

LÄS MER:Loui Sand tillbaka på handbollsplanen

Ser du dig själv som en person med makt?

ANNONS

– Nej, det gör jag inte. Men kanske lite mer nu på vissa plan än innan. Förut har jag varit beroende av tränare till exempel, nu är det ingen som bestämmer över mig. Nu bestämmer jag helt och hållet över mig själv och mitt arbete. Vilket är helt underbart! Det jag vill uppnå med mina föreläsningar är att informera människor och hoppas dom kan se att det finns olika sidor bara ibland.

Känner du att du når ut till folk som du föreläser för?

– Når ut är svårt för mig att veta. Det enda jag kan gå på är responsen efteråt och den har varit än så länge helt underbar. Sen vet jag inte vad som sägs vid matbordet hemma.

Hur ser du på makt?

– Maktmissbruk är det värsta jag vet och en del av min föreläsning "Mitt liv äger ingen" handlar om det. Det finns överallt. Många har det som fetish, tror jag.

ANNONS