Skyttetränaren Jean-Marc Chabloz tröstar Sebastian Samuelsson efter skyttefiaskot i VM-premiären.
Skyttetränaren Jean-Marc Chabloz tröstar Sebastian Samuelsson efter skyttefiaskot i VM-premiären. Bild: Anders Wiklund/TT

Lösa skruvar fällde Sverige: "Åkarnas ansvar"

Sebastian Samuelsson var otröstlig efter att ha skjutit bort Sveriges medaljchans i första VM-loppet genom att dra på sig tre straffrundor i mixedstafetten.
Efteråt konstaterades att gevärets delar inte suttit fast ordentligt.
– Det är åkarnas ansvar, säger skyttetränaren Jean-Marc Chabloz i SVT.

ANNONS
|

Skidskyttestjärnan körde Sveriges sistasträcka och tvingades till tre straffrundor efter det liggande skyttet. Då försvann medaljchansen definitivt och Sverige sjönk som en sten i resultatlistan ner till en niondeplats.

– Det är jätteskumt. Han bommade allt högt. Med den träffbild han hade så skulle han ha träffat alla åtta skott. Det går inte att titta så snett i dioptern, sade skyttetränaren Jean-Marc Chabloz om genomklappningen.

Chabloz omedelbara gissning, att geväret sannolikt fått sig en smäll mellan inskjutningen och loppet, visade sig felaktig.

Efter loppet kontrollerades vapnet, och man upptäckte då att själva gevärssystemet inte satt fast ordentligt i stocken.

"Efter loppet visade det sig att skruvarna som håller fast geväret i stocken var lösa. Jag fortsätter lita på min egen kapacitet och har redan börjat blicka fram emot lördagens sprint. Tack till alla som hört av sig på olika sätt med peppande ord", skriver Sebastian Samuelsson på Instagram.

ANNONS

Senare på kvällen förklarade Chabloz i detalj vad det var som hade gått snett:

– Det är lätt hänt egentligen. ”Sebbe” har en koffert som är lite kortare än de andras, så han behöver plocka isär systemet från stocken. Och det är väldigt lätt att man tror att man har dragit åt det ordentligt, men att det inte sitter helt hundra, sade Chabloz i SVT.

– Det är svårt att veta varför det blev så, men fakta är att när vi kollade så satt inte pipan, eller systemet, fast.

På frågan om vem som bär ansvaret för missen, var beskedet tydligt:

– Det är åkarnas ansvar, det är det absolut.

"Mådde jättedåligt"

Direkt efter målgång fanns inte den slutgiltiga förklaringen som tröst. Då kom tårarna och Sebastian Samuelsson fick tröstas av tränare och lagkompisar.

– Jag mådde jättedåligt, säger Samuelsson.

Chabloz försökte samtidigt bara trösta Samuelsson.

– Det är såklart jättejobbigt när man bär hela laget. Man försöker bara trösta och säga att du räddat Sverige många gånger. Och nu är det bara att vända blad och gå vidare, säger Chabloz.

För Samuelsson väntar nu två dagar med träning innan det är dags för sprintloppet på lördag.

– Det är skönt att få två dagar med skytte och att få se att skyttet är lika bra som innan den här dagen. Då kan jag släppa det här, säger Samuelsson.

ANNONS

Norsk tröst

Han tröstades av lagkompisarna Hanna och Elvira Öberg och Martin Ponsiluoma och fick även några tröstande ord från de norska segrarna i mixedstafetten:

– Det är skit nu men han har många dagar på sig att glömma det här. Det är bara att fokusera på det som kommer, säger Marte Olsbu Røiseland.

– Jag känner med honom, han hade otur. I dag hade Norge mer flax, säger Sturla Holm Lægreid.

Det svenska laget kommer inte att ändra några övergripande rutiner trots missen. Gissningsvis kommer de enskilda åkarna ändå att vara ännu noggrannare än vanligt.

– Jag är ganska säker på att de andra åkarna börjar kolla skruvarna i kväll så att de sitter, sade Jean-Marc Chabloz till SVT.

ANNONS