Lisa Nordén mötte världseliten i Vårgårda i augusti och slutade på 42:a plats, 42 sekunder från segern.
Lisa Nordén mötte världseliten i Vårgårda i augusti och slutade på 42:a plats, 42 sekunder från segern. Bild: DANIEL STILLER

Lisa Nordén klar för cykel-VM

Hon gjorde debut mot världseliten i Vårgårda – nu är Lisa Nordén klar för VM-debut.

ANNONS
|

Triatleten Lisa Nordén har de senaste två åren satsat mer och mer på cykel. I somras tog hon SM-guld i både linjelopp och tempo och när världscupen kom till Vårgårda i augusti gjorde hon debut mot världseliten.

LÄS MER:Vos nära fjärde segern i Vårgårda – Bastianelli vann tight spurt

Nu är hon klar att representera Sverige i cykel-VM i slutet av september.

– Hon har dominerat tempo senaste åren och har kört ifrån Emilia Fahlin som har högst kapacitet i svenska landslaget. Därför ska det bli spännande att se vad Lisa Nordén kan gå för i ett VM, säger förbundskapten Lucas Persson i ett pressmeddelande.

Nordén är uttagen till både linjeloppet och tempoloppet.

ANNONS

– Lisa hoppas på att köra ett så bra tempolopp som möjligt och målet är att kvala till OS. För att klara det måste hon vara minst topp 15 enligt UCI:s regler och 8:a enligt SOK:s regelverk, säger Persson.

Olausson med i juniortruppen

Sveriges bästa cyklist på världstouren de senaste åren och förra årets VM-fyra i linjelopp, Emilia Fahlin, åkte på en hjärnskakning i en krasch i maj och har nyligen kommit tillbaka i träning. Hon finns inte med i den VM-trupp som presenterades under måndagen.

På herrsidan är bara en svensk senior uttagen till mästerskapet – Tobias Ludvigsson som just nu kör treveckorsloppet Vuelta a Espana för sitt lag Groupama FDJ.

– Han har visat fin form och var med i en utbrytning som höll hem på etapp 8 och blev 8:a på etappen, säger Lucas Persson.

I juniortruppen återfinns den 17-åriga Billdals-talangen Wilma Olausson som tidigare i somras knep ett brons på JEM i Alkmaar. Olausson var uttagen till VM även förra året men en krasch inför tävlingen resulterade i en krossad knäskål och det blev inte mästerskap för Olausson den gången.

LÄS MER:Wilma kämpar i motvind – för att bli bäst i världen

VM avgörs i Yorkshire 22 – 29 september.

Den svenska truppen

Dam Elit

Lisa Nordén, Tempo & Linjelopp

Hanna Nilsson, Linjelopp

Sara Penton, Linjelopp

Clara Lundmark, Linjelopp

Herr Elit

Tobias Ludvigsson, Linjelopp

Herr U23

Emil Lindgren, Linjelopp

Erik Bergström Frisk, Linjelopp

Hugo Forssell, Linjelopp

Jacob Eriksson, Linjelopp

Dam Junior

Wilma Olausson, Tempo & Linjelopp

Julia Borgström, Linjelopp

Herr Junior

Hjalmar Klyver, Linjelopp

Edvin Lovidius, Linjelopp

August Höglund, Linjelopp

ANNONS