Lilian Calmejane fastnade i lina med tröjor i Tour de France – skällde ut åskådare

Det är inte Lilian Calmejanes Tour de France i år. Efter att ha fått nålar i däcket under etapp två fastnade han på söndagen i en lina med tröjor och vurpade.
– Vilken klant... Håller på att vifta med en hel drös med tröjor över vägen, säger Eurosports kommentator Roberto Vacchi och åskådaren med tröjorna.

ANNONS
|

Lilian Calmejane, 30, var en av cyklisterna som fick nålar i däcket efter sabotage i Tour de Frances andra etapp.

På söndagen, i etapp nio, var oturen framme igen för fransmannen.

Med knappt 15 mil kvar av etappen mellan Saint-Léonard-de-Noblat och Puy de Dôme hade en åskådare spänt upp tröjor på en lina vid sidan av vägen. När Lilian Calmejane, som bland annat har en etappseger i Tour de France och en i Vuelta a España på meritlistan, passerade lossnade linan och han fastnade i tröjorna och vurpade. Calmejane reste sig snabbt men fick stå en stund och lösgöra cykeln från linor och tröjor och han var inte glad på åskådaren med tröjorna. Han hytte åt mannen och såg ut att säga några väl valde ord innan han cyklade vidare.

ANNONS

”Engagemanget i Touren är fantastiskt, men var försiktig vid sidan av vägarna, flaggor, laptops etc... det är aldrig trevligt att vurpa. Jag hade tur men jag har lite ont", skriver Calmejane på Twitter.

– Det som skulle bli en cykelfest, så ställer man till det sådär för Lilian Calmejane. Vilken klant alltså. Vilken klant... Det är inte klokt alltså... Han vill hylla Raymond Poulidor och i stället skämmer han ut sig fullständigt. Jättetrist. Håller på att vifta med en hel drös med tröjor över vägen, säger Eurosports kommentator Roberto Vacchi i sändning.

Legendaren hyllades

Den franske cykellegendaren Raymond Poulidor, som gick bort 2019, bodde i Saint-Léonard-de-Noblat och hyllades på flera sätt under söndagens etapp. Det var lila-gula Poulidor-tröjor som satt på linan som Lilian Calmejane fastnade i.

Calmejane slutade 56:a i den stenhårda etappen som avslutades med en brant stigning upp för den vilande vulkanen Puy de Dôme. Han var drygt 20 minuter efter den segrande kanadensaren Michael Woods i mål. Jonas Vingegaard behåller totalledningen efter första veckan av treveckorsloppet men slovenen Tadej Pogačar tog in tid på på dansken under söndagen och är bara 17 sekunder bakom.

Åskådare orsakade krasch även på lördagen

Även på lördagen ställde åskådare till det i Tour de France. Belgaren Steff Cras, 27, vurpade i slutet av den åttonde etappen och tvingades bryta tävlingen. Efteråt berättade han att åskådare orsakad kraschen.

ANNONS

”När du som åskådare kliver mer än en meter upp på vägen och inte flyttar sig när klungan kommer är det bättre att du stannar hemma. Du har ingen respekt för cyklisterna. Jag hoppas att du känner dig riktigt skyldig! Jag måste lämna Tour de France på grund av dig", skrev Cras, som låg på plats 13 i Touren innan han tvingades bryta, på Twitter.

I kraschen där Cras skadade sig drogs flera cyklister med, bland annat den brittiske stjärnan Simon Yates som i och med vurpan tappade tid i totalställningen.

På måndagen har Tour de France vilodag och på tisdag fortsätter tävlingen med etapp tio mellan Vulcania och Issoire. Totalsegern i Tour de France väntas stå mellan Vingegaard och Pogačar. Tävlingen avslutas i Paris den 23:e juli.

LÄS MER:Sabotage i Tour de France – lade ut häftstift på vägen

LÄS MER:Mark Cavendish i krasch – lämnar Tour de France i ambulans

LÄS MER:Lucas och Jacob Eriksson kan bli cykelstjärnorna Sverige behöver

LÄS MER:Jacob Eriksson förlorade sin blivande lagkamrat Gino Mäder i dödskrasch

ANNONS