Lias Andersson spelar – till varje pris

Lagkaptenen och forwardsstjärnan Lias Andersson hade aldrig några planer på att stå över mot Slovakien. Vad som skulle kunna stoppa honom från spel i torsdagens heta JVM-semifinal mot USA?

ANNONS
|

Frölundastjärnan, bäste målskytt för Sverige med fem fullträffar, stod över Juniorkronornas isträning i Key Bank Center på onsdagen – precis som tre andra spelare.

Alla är dock spelklara till matchen mot USA, även om Lias Andersson inte mår tipptopp.

– Det är inte helt hundra, det ska jag inte stå här och ljuga om, sade lagkaptenen då han pratade med media för första gången efter den hårda smäll han fick i gruppavslutningen mot Ryssland på nyårsafton.

Vad han har för skada är hemligt, men det spekuleras i en axelskada.

"Helt omöjligt"

Ändå säger han att det aldrig var aktuellt att stå över i kvartsfinalen mot Slovakien.

ANNONS

– Det går inte att säga till en 19-åring i sitt sista JVM att inte spela. Det är helt omöjligt. Jag hade spelat även om jag hade ett ben kvar. Nu har jag två armar och två ben och då kör jag.

Hur kändes det i går?

– Helt okej, jag krigade på så gott jag kunde.

Han erkänner att han tog det försiktigt och hade respekt för skadan.

– Så tror jag det alltid är när man har någon småskavank. Man tänker efter någon sekund extra innan man går in i duellerna. Det är inget man gör medvetet, utan det ligger i det undermedvetna. Det är något man får vänja sig vid, man kommer inte att vara fräsch varje dag.

Guldkaptenen på plats

Förstakedjan med Lias Andersson, Alexander Nylander och Elias Pettersson hade för första gången under turneringen en blek kväll mot Slovakien och kedjan, som gjort tio mål i turneringen, var poänglös. I sista perioden bänkades Lias Andersson – av säkerhetsskäl enligt förbundskapten Tomas Montén.

Montén behöver få i gång den kedjan till USA-matchen.

– Jag tror de kommer studsa tillbaka själva. De hade en tuff match, det blev inte så mycket powerplay och de fick inte så många offensiva moment för att jobba sig in i matchen.

ANNONS

Efter Slovakienmatchen hälsade Buffalos svenskduo Johan Larsson, guldkapten i JVM-laget 2012, och Jacob Josefson på i omklädningsrummet och talade till laget.

– Jättehäftigt så klart, han (Johan) har själv varit med och vunnit JVM som kapten så det är klart man ser upp till honom. Det var grymt coolt.

Är du näste guldkapten?

– Det hoppas jag.

ANNONS