Nilla Fischer laddar om inför EM-kval efter söndagens förlust. Arkivbild.
Nilla Fischer laddar om inför EM-kval efter söndagens förlust. Arkivbild. Bild: Pär Bäckström/TT

Fischer laddar för landslag efter förlusten

Senast Nilla Fischer drog på sig landslagströjan var då hon ledde Sverige till VM-brons 2019. Nu är mittbacksstjärnan tillbaka i blågult – för dubbla EM-kvalmatcher.
– Fantastiskt kul att vara med i gänget igen, säger hon efter att hennes Linköping fått stryk med 1–2 hemma mot Vittsjö i damallsvenskan.

ANNONS

Nilla Fischer var en av de bästa spelarna när Sverige tog VM-brons sommaren 2019. Efter turneringen lämnade hon tyska Wolfsburg för Linköping – men hade en skadedrabbad höst.

När det var dags att plocka ut årets första trupp till Algarve cup var 36-åringen inte med – till sin stora besvikelse.

Men nu – ett drygt år efter VM – är försvarsjätten tillbaka i landslaget igen inför torsdagens EM-kvalmöte hemma mot Ungern och bortamatchen mot Island nästa tisdag. Under måndagen samlas truppen i Göteborg.

– Det är alltid en stor ära att representera sitt land och att få göra det i ett sådant härligt gäng gör inte saken precis sämre. Jag ser verkligen fram emot dagarna med laget, säger Nilla Fischer.

ANNONS

Sverige toppar i nuläget tabellen i sin kvalgrupp på samma poäng som Island.

– Ungern är ett lag vi ska vinna över, men Island blir förstås tuffare – inte minst på deras hemmaplan. Fast det är klart målet är att ta sex poäng, säger Fischer.

Ingen Lindahl

Blågult tvingas spela utan givna förstamålvakten Hedvig Lindahl, som efter en meniskskada opererat sitt högra knä. I stället vaktar Rosengårds Zecira Musovic eller Göteborgs Jennifer Falk buren.

– Klart att Hedvig kommer att saknas, hon är en otroligt duktig målvakt som haft stor del i våra framgångar. Men det ger chansen för någon av de andra att skaffa mer internationell erfarenhet och ingen av dem är liksom någon nybörjare. Jag är inte orolig för den biten.

Eftersom Fischer var sjuk i flera dagar och inte tränade med Linköping förrän under lördagen inledde hon på bänken mot Vittsjö.

Men då gästerna tagit ledningen genom Mie Leth Jans i den andra halvleken, hoppade lagkaptenen in och var nära att mana sina lagkompisar till samma vändning som vid bortamötet mot Vittsjö.

"Var värda en poäng"

Ebere Orji kvitterade och när LFC jagade segermål nickade i stället tvåmålsskytten Jans in vinstbollen för Vittsjö på övertid.

– Det kunde ha gått hur som helst, men vi var värda i alla fall en poäng, tycker Nilla.

ANNONS

Linköping fick därmed sin svit på fyra raka matcher utan förlust (varav tre segrar) bruten – och Vittsjö utökade sin segerrad till fem raka med totalt 11–4. Därför är man numera bara fyra poäng efter LFC – och åtta efter trean Kristianstad.

– Vi ska göra allt vi kan för att bli trea och få kvala till Champions League. Med de nyförvärv vi fått under säsongen har vi en helt annan bredd och ett bättre passningsspel, säger danska hjälten Mie Leth Jans.

Joakim Löwing/TT

ANNONS