Montreals Artturi Lehkonen (62) kramas om av lagkamraterna efter det avgörande målet mot Vegas.
Montreals Artturi Lehkonen (62) kramas om av lagkamraterna efter det avgörande målet mot Vegas. Bild: Ryan Remiorz/The Canadian Press/AP/TT

Lehkonen sköt Montreal till final – firandet urartade

Tidigare Frölundaspelaren Artturi Lehkonen sköt sitt Montreal till Stanley Cup-final. Efter matchen firade supportrarna vilt. Polisbilar vältes, skräp sattes i brand och polisen fick använda tårgas, det rapporterar Sportbladet.

ANNONS
|

Montreal Canadians är klart för sin första Stanley Cup-final på 28 år, efter segern mot Vegas Golden Nights i natt.

Det var finländaren Artturi Lehkonen – känd för Göteborgsögon från tiden i Frölunda 2014-2016 – som petade in pucken bakom göteborgaren Robin Lehner i Vegas-målet

– Vi försöker ta en match i taget och inte tänka för långt framåt. I dag gjorde vi det vi skulle, men nu är det fyra matcher kvar att vinna, säger Lehkonen.

På läktaren fanns endast 3 500 personer, då det fortfarande råder restriktioner i provinsen Quebec i östra Kanada.

Desto fler supportrar fanns det då utanför arenan. Och när Lehkonen avgjorde för Montreal utbröt vilt firande.

ANNONS

För vilt, på flera håll.

Firandet urartade ganska snabbt till tumultartade scener när en polisbil vältes och demolerades. Polisen använde sig av tårgas för att skingra fansen.

Det kom också rapporter om att firande supportrar slängde öl och stenar på polisen, samt försökte tända eld på skräp, enligt Sportbladet.

– Vi har varit förberedda på detta sedan Canadiens vann femte matchen i semifinalen, säger en talesman för Montreal-polisen till lokala tv-stationen CTV.

De 3 500 personerna som fick se matchen på plats hölls under tiden kvar inne på arenan.

– Polisen rekommenderar alla att vänta tills det är säkert att gå ut, så låt oss stanna och jubla och ha trevligt, sa ägaren Geoff Molson i speaker-systemet.

Mesta mästarlaget

Montreal har spelat final i NHL, eller dess föregångare, totalt 34 gånger, flest av alla lag i ligan. Senast det begav sig var 1993 då laget också vann.

Montreal är dessutom ligans mesta mästarlag – hela 24 gånger har man fått lyfta bucklan.

Islanders eller Tampa Bay

– Det här känns i hjärtat, det är något stort som har hänt i dag. Vi vill fortsätta vinna, vi är hungriga, säger Danault – lagets ende Québec-födda spelare på isen i natt.

I final möter Montreal antingen Tampa Bay eller New York Islanders, som spelar sin sjunde och avgörande semifinal natten mot lördag, svensk tid.

ANNONS
Montreal poserar med Clarence Campbell-bucklan, som tilldelas det lag som vinner i västra konferensen och alltså tar sig till Stanley Cup-final.
Montreal poserar med Clarence Campbell-bucklan, som tilldelas det lag som vinner i västra konferensen och alltså tar sig till Stanley Cup-final. Bild: Ryan Remiorz/The Canadian Press/AP/TT

Semifinalerna (bäst av sju matcher) i NHL-slutspelet Stanley Cup:

Tampa Bay–New York Islanders, 3–3 i matcher. Den avgörande matchen spelas natten mot midsommardagen, svensk tid.

Vegas–Montreal, 2–4 i matcher. Montreal går till final.

ANNONS