Legendaren Mark Cavendish skjuter upp pensionen – jagar historisk seger

Mark Cavendish meddelade i våras att karriären är över efter säsongen 2023.
Nu meddelar legendaren att han kommer köra ytterligare ett år, och fortsätta jaga en historisk 35:e etappseger i Tour de France.

ANNONS
|

Cykellegendaren Mark Cavendish tog 2021 sin 34:e etapp-seger i Tour de France. Det innebar en tangering av rekordet för mest antal vunna Tour-etapper, lika många som legendaren Eddy Merckx.

Efter ett tufft 2022 var Cavendish tillbaka i storform till säsongen 2023. Han vann bland annat den sista etappen av Giro d’Italia i våras. I samband med det meddelade han att säsongen 2023 blir han sista. Men först skulle han vara tillbaka i Tour de France i juli, med målet att vinna sin 35:e etapp och därmed ensam inneha rekordet.

Under sommarens Tour de France kom han tvåa i den sjunde etappen och visade att han kunde slåss om en etappseger. Men dagen därpå, under den åttonde etappen, fick rekordjakten ett abrupt slut. Cavendish kraschade, bröt nyckelbenet och tvingades dra sig ur tävlingen.

ANNONS

Frågade sina barn

Direkt började spekulationerna om han skulle skjuta upp pensionen och köra ytterligare en säsong, för att ge sig chansen att ta sin 35:e etappseger. Laget han körde för 2023, Astana-Qazaqstan, erbjöd honom nytt kontrakt och nu har 38-åringen bestämt sig.

På onsdagen meddelar han och Astana-Qazaqstan att det blir ytterligare ett år tillsammans.

I en video på Astana-Qazaqstans sociala medier säger han att han saknar att tävla.

– Det var uppenbarligen inte det slutet jag hade hoppats på, med kraschen på Tour de France, men det är vad det här, säger han.

Sedan berättar han att han frågade sin barn hur han skulle göra.

– Jag pratade med barnen, och de sa kör, säger han i videon.

Det blir alltså ett år till med Mark Cavendish på världstouren.

Förutom 34 etappsegrar i Tour de France har Cavendish vunnit 17 etapper i Giro d’Italia. Han vann även bland annat VM-guld i linjelopp 2011 och den gröna poängtröjan i Tour de France två gånger.

LÄS MER:Mark Cavendish i krasch – lämnar Tour de France i ambulans

LÄS MER:Mark Cavendish lägger av

LÄS MER:Cykelstjärnan Cavendish knivrånad i sitt hem

ANNONS