Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Landslagsspelarna kritiserar villkorstrappan

Fotbollsstjärnorna går samman i ett försök att rädda rädda svensk supporterkultur.
Landslagsspelarna Mikael Lustig, Marcus Berg och Pontus Jansson har alla skrivit på ett upprop för att skrota villkorstrappan.
"Vi vädjar nu till den svenska polisen att ta sitt förnuft till fånga", skriver de i ett öppet brev.

I ett försök att få bort pyroteknik och ordningsstörningar från svenska fotbollsläktare beslutade polisen 2019 att införa den så kallade villkorstrappan.

Åtgärden har resulterat i både flaggförbud och reducerad ståplatspublik, vilket orsakat en spricka mellan supportrar och polis.

Nu tar en rad svenska fotbollsspelare bladet från munnen och ställer sig på fansens sida.

”Det här är en vädjan till polisen. En vädjan om att ta sitt förnuft till fånga och sätta sig ner och återigen föra samtal med fotbollens alla parter. En vädjan om att slopa den förhatliga villkorstrappan och i stället återgå till den oerhört lyckade tidigare strategin där dialog och samarbete var ledorden”, skriver de i ett öppet brev som undertecknats av 16 personer, däribland Pontus Jansson, Marcus Danielson, Mikael Lustig och Marcus Berg.

Fotbollsprofilerna medger att det finns problem på läkarna, men menar att de polisiära åtgärderna inte stått i proportion till brotten.

”Vi som skriver detta är ett gäng fotbollsälskare: spelare och supportrar. Vi värnar om det viktigaste och största den svenska fotbollen har: läktarna. Vi har allihop spenderat ohälsosamt mycket tid på våra svenska fotbollsplaner och läktare. Och sett hur den här kulturen vuxit fram till en av Europas starkaste och mest omtyckta”.

Änglarnas ordförande: ”Fotbollen är enig”

John Pettersson är ordförande i Blåvitts supporterklubb Änglarna, och en av de 16 namn som undertecknat brevet.

– Jag vill först bara betona att det här är ett ytterligare bevis för att fotbollen är enig i sitt motstånd mot villkorstrappan. Under hela den tid som polisen velat tillämpa denna strategi har man sett att samtliga aktörer inom fotbollen på goda grunder motsatt sig detta. Det är mycket välkommet att vi får med oss spelarna i detta och deras röster är en integral del av debatten, säger han.

Hur kommer det sig att ditt namn står med?

– Jag blev kontaktad av Tony Ernst(före detta ordförande i Svensk Fotbollssupporterunion) och det är han som dragit i trådarna. Jag representerar mig själv och mitt supporterkollektiv i Änglarna. Vi var fem personer som fick representera storstadslagen, men tittar man på brevet så utgår ingen av oss som varken supporter eller spelare. Vi står som fotbollsälskare.

Kritik mot polisens Instagram-bild

Det öppna brevet kommer också två dagar efter att det officiella kontot för polisen i Trelleborg, Skåne, lagt upp en bild på Instagram som fått stor spridning i sociala medier.

Under en match mellan Trelleborgs FF och Malmö FF syns en bild på tomma läktare med texten:

“Derby MFF-TFF, inga risksupportrar i närheten”

Landslagets Pontus Jansson, en av spelarna som skrivit under det öppna brevet, kommenterade också bilden via Twitter.

“Aldrig kommer vi sluta försöka rädda svensk fotboll. Denna approach från polisen är bara så jäkla sorglig”

John Pettersson berättar att det öppna brevet inte är en direkt respons på polisens bild, men ser den samtidigt som problematisk.

– Jag vet inte exakt hur länge det här har planerats men det är ungefär en till två veckor sedan den första kontakten togs, säger han.

– Det var återigen bedrövligt och oerhört kontraproduktivt. Jag förstår inte varför man envisas med att trampa i klaveret. Varje gång de har uttalat sig offentligt så har man åkt dit i debatten av det enkla skälet att man har fel i sak.

Han hoppas att det öppna brevet och ytterligare stöd från både supportrar och spelare kan leda till en dialog med polisen.

– Man hoppas att de nu kan lägga sin prestige åt sidan och omgruppera samt omvärdera.