1/3

Landslagssimmaren Victor Johansson tvingades till halsoperation

Landslagssimmaren Victor Johansson, 22, tvingades till en halsoperation i december. Han låg nedsövd i 30 timmar.
– Nu mår jag bra, säger han till DN efter ett tufft 2020.

Landslagssimmaren Victor Johansson hade ett tufft 2020. 22-åringens testosteronvärden dök av okänd anledning och sedan smittades han av covid-19. När han trodde att mörkret var över slutade året på värsta sätt.

LÄS MER: Simtalangens oro: Muskelmassa som en 85-åring

LÄS MER: Landslagssimmaren Victor Johansson drabbad av covid-19

För DN berättar Johansson hur en halsfluss i december ledde till sjukhusvistelse och att han fick ligga nedsövd i över ett dygn.

– Jag fick antibiotika för halsflussen och efter ett tag kunde jag börja träna igen. Men jag kände mig inte 100 utan hade diverse symtom. De var dock inte så allvarliga att jag blev orolig, säger han till tidningen.

När feberns steg till över 40 grader blev han orolig och andningssvårigheter gjorde att han åkte till sjukhuset och blev inlagd på iva (intensivvårdsavdelningen). – De röntgade mig och då visade det sig att jag hade två bölder i mina halsmandlar. I vanliga fall brukar bölderna komma på halsmandlarna, men jag hade mina i halsmandlarna vilket är väldigt ovanligt. Dessutom hade jag en inkapslad halsböld som satt på struplocket. Det var den som gjorde att jag inte kunde andas.

Victor Johansson. Bild: MATHILDA AHLBERG
Victor Johansson. Bild: MATHILDA AHLBERG

Tillbaka i träning

Han sövdes ner och opererades och 30 timmar senare väcktes han. Fem dagar senare, två dagar innan julafton, fick han lämna sjukhuset.

Han berättar att han nu fått börja träna och ser fram emot ett bättre 2021.

– Jag är klar med den nya antibiotikakuren, halsmandlarna och bölden är borta och i måndags började jag träna igen. Så nu mår jag bra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.