Landslaget VM-kvalar – utan Jerebko

Avgörande VM-kvalmatcher väntar för det svenska basketlandslaget. Det mesta handlar dock fortfarande om storstjärnan som saknas – Jonas Jerebko.
– Jag tycker att vi har pratat tillräckligt om det, säger Ludvig Håkanson.

ANNONS
|

För första gången sedan Jonas Jerebko, 35, skrev på för CSKA Moskva samlas landslaget för VM-kvalspel mot Finland (borta på torsdag) och Slovenien (hemma på söndag).

Jerebko lämnade visserligen den ryska klubben i mitten av juni men landslaget håller samma linje och stoppar den förre NBA-spelaren.

– Att Jonas lämnar CSKA nu är ingen nyhet för oss och förändrar inte på något sätt det ställningstagande som vi gjorde i samband med att han skrev på, sade förbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo till TT.

"Inte uttagningsbar"

Mikko Riipinen, en av fyra förbundskaptener, står bakom beslutet.

– För oss är han inte uttagningsbar och det är ett beslut som vi förhåller oss till. Vi funderar inte på om han skulle kunna vara med eller inte, säger han.

ANNONS

Riipinen säger att han inte har lagt någon energi på vad som krävs av Jerebko för att han ska få återvända till landslaget.

– Att lägga energi hur en eventuell återgång till landslaget skulle se ut är varken något som jag eller någon annan gör. Varken coacher eller spelare, säger han.

Inte pratat

Har du pratat med Jerebko?

– Faktiskt inte. Jag tror att lite för många kockar kan göra att situationen kan bli mer komplicerad. Vi måste ha en samlad kommunikation från landslaget och förbundet, säger Mikko Riipinen.

Både Riipinen och landslagsstjärnan Ludvig Håkanson tycker att förbundet har skött frågan på ett bra sätt.

– Jag tycker att de har agerat bra och har varit tydliga. De pratade med Jonas tidigt och sedan tog de beslutet att han inte ska vara med. Jag tycker att de skötte det proffsigt, personligt och bra, säger Håkanson.

Håkanson har även han tidigare sagt att han står bakom förbundets beslut.

– Jonas får stå för sina egna beslut men jag personligen hade inte åkt och representerat en klubb i ett land som angriper ett annat land, sade han till SVT i slutet av mars.

"Är som det är"

Tre månader senare är han inte lika sugen på att prata om frågan.

ANNONS

– Tråkigt svar, men jag tycker att vi har pratat tillräckligt om det. Förbundet tog ett beslut gällande det och nu är det som det är. Jag har inte så mycket att säga där, säger han till TT.

Jonas Jerebko var senast med i landslaget när man mötte Kroatien i VM-kvalet i slutet av februari.

– Han är vår största och bästa basketspelare genom tiderna och han är en grym ledare och en otroligt bra basketspelare. Det är någon som vi alla gillar att ha i omklädningsrummet så det är klart att vi kommer sakna honom. Men å andra sidan har vi spelat många landskamper utan honom så vi är vana vid det, säger Håkanson.

Jonas Jerebko. Arkivbild.
Jonas Jerebko. Arkivbild. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Bakgrund: Jerebko, Ryssland och landslaget

I slutet av mars blev det känt att Jonas Jerebko skrivit på för resten av säsongen med ryska CSKA Moskva.

"Det är en ära att få komma till en så historisk klubb som CSKA", sade Jerebko i ett uttalande från storklubben.

Dagen efter kom beskedet att den förre NBA-stjärnan tills vidare stoppas från landslagsspel.

Jerebko har inte uttalat sig offentligt om sitt klubbval. Han hade inför övergången varit klubblös en tid och enligt SVT-experten Nick Rajacic var det för att få speltid inför sommarens VM-kval som Jerebko valde spel i Ryssland.

"Jag frågade honom såklart om all kritik han kommer få och om han verkligen förstod vilka signaler det sänder och han sa att han kan ta det, han kan ta det för han måste vara redo för landskamperna", sade Rajacic i podcasten "Bänkvärmarna".

Den 18 juni lämnade Jonas Jerebko CSKA Moskva men landslagsdörren är fortfarande stängd.

Fakta: VM-kval i basket

+ Läget i gruppen:

1. Finland, 7 poäng.

2. Slovenien, 6 poäng.

3. Sverige, 6 poäng.

4. Kroatien, 4 poäng.

+ Sveriges återstående matcher:

Finland–Sverige, 30 juni.

Sverige–Slovenien, 3 juli.

+ Så går Sverige vidare:

Topp tre i gruppen går vidare till andra gruppspelsrundan. Där väntar ytterligare tre lag, vilka blir topp tre av Israel, Tyskland, Estland och Polen. Poängen från det första gruppspelet följer med och Sverige möter vid avancemang de tre andra lagen hemma och borta.

Det andra gruppspelet spelas vid tre tillfällen: Augusti 2022, november 2022 och februari 2023. Tre lag från varje grupp (totalt fyra grupper) går sedan vidare till VM som spelas i Indonesien, Japan och Filippinerna 25 augusti–10 september 2023.

Källa: Internationella basketförbundet (Fiba).

LÄS MER:Jerebko lämnar Moskva: "Visade ingen ånger"

LÄS MER:Då går Jonas Jerebko till historien som en av de girigaste

LÄS MER:Jonas Jerebkos första ord efter övergången till CSKA Moskva

ANNONS