Landslaget har sin EM-bas i Göteborg – hyr hela hotellet

Det svenska herrlandslaget kommer att ha sin bas i Göteborg under sommarens EM.
– Bra förberedelser är A och O för oss. Givet de sena besked vi fått från UEFA så tycker jag att vi har hittat en väldigt bra plats att ladda på, säger förbundskapten Janne Andersson.

ANNONS
|

I förra veckan kom beskedet att herrlandslagets EM-matcher flyttas från Bilbao och Dublin till Sevilla och St Petersburg. Herrlandslaget hade då planerat att ha sin bas i Dublin.

Under fredagseftermiddagen kom beskedet att landslaget istället väljer att utgå från Sverige och Göteborg efter de flyttade matcherna.

LÄS MER:Guide: Allt om fotbolls-EM 2021

"Det känns extra kul att ladda upp i Göteborg”

– Vi är väldigt glada att vi hittat den här lösningen. Närheten till bra träningsplaner och generellt bra omgivningar har varit centralt för oss. Inte minst med tanke på coronarestriktionerna som gäller för laget. Sen känns det såklart extra kul att få ladda upp i Sverige, säger landslagschef Stefan Pettersson i ett pressmeddelande.

Laget kommer att vara bosatta på Hotell Sankt Jörgen Park och träna på Gothia Park Academy.

ANNONS

Marcus Jodin är klubbchef för BK Häcken som huserar sin verksamhet på samma anläggning som landslaget ska använda under EM.

– I grunden handlar det om att landslaget söker de absolut bästa förutsättningarna för att prestera på EM. När saker blev som det blev var det ett ganska naturligt steg att välja Gothia Park Academy som är en av Sveriges bästa träningsanläggningar ihop med St Jörgen, där landslaget kommer få fantastiska förutsättningar, säger han.

När dök det här upp som ett alternativ?

– Diskussionerna startade på Uefanivå för två månader sedan att det skulle kunna bli ett tänkbart alternativ med hemmaläger. Vi är inte navet i det här. Det är framför allt St Jörgen Park. Självklart har vi blivit inspelade längs vägen.

LÄS MER:Svaren på frågorna kring landslagets corona-kaos

18 maj: EM-truppen presenteras i Stockholm.

24-28 maj: Förläger 1 i Båstad

29 maj: Landskamp mot Finland på Friends arena.

2-5 juni: Förläger 2 i Stockholm.

5 juni: Landskamp mot Armenien på Friends arena.

8 juni: Truppen samlas på EM-basen i Göteborg.

14 juni: EM-premiär mot Spanien i Sevilla.

18 juni: Gruppspelsmatch mot Slovakien i S:t Petersburg.

23 juni: Gruppspelsmatch mot Polen i S:t Petersburg.

Landslaget behöver anpassa sig efter Häckens bokningar

Hur påverkar detta er verksamhet?

– Det blir självklart riktigt kul att ha landslaget hos oss. Den dagliga verksamheten kommer i princip inte att påverkas då landslaget främst kommer nyttja gräsplanen som vi sällan använder vilket gör att vi kommer att ha väldigt få krockar.

Närmare än så här kommer Zlatan inte BK Häcken?

– Det ska man aldrig säga! Basen kommer att vara på Hisingen under EM. Det är väl klart att det är kul att det är fler än vi själva som identifierar GPA som en fantastisk anläggning. Ett gott kvitto till oss, säger Marcus Jodin.

ANNONS

Johan Andersson är vd på Sankt Jörgen Park.

– Jättekul att de väljer Göteborg och oss som bas. Vi har haft ett antal lag här innan och hade de rätta förutsättningarna. Frågan kom för några veckor sedan.

Zlatan & Co får ”slåss” om åtta sviter

Bland lagen som har bott på anläggningen tidigare märks damlandslaget, Arsenal, Manchester United, Paris SG och Basel.

Hur kommer de bo?

– De kommer att ha hela hotellet ett antal veckor. Vi har 82 rum. Vi har en sportanläggning med gym och spa, två padelbanor utomhus, vi driver en golfbana och de har möjlighet att använda hela Häckens anläggning. Och så finns Gothia tennis. Alla rum är ganska personliga. Jag tror att vi har åtta sviter, två vanliga och sex juniorsviter.

Här ska landslaget bo under EM-slutspelet, på Sankt Jörgen Park på Hisingen.
Här ska landslaget bo under EM-slutspelet, på Sankt Jörgen Park på Hisingen.

Har någon tvingat boka av på grund av detta?

– Några stycken eventuellt, med tanke på vad det är för tider så är det här välkommet.

Vad betyder det ekonomiskt?

– Det hoppas vi blir bra. Jättekul för oss att få upp beläggningen. Vi har haft det jättetufft länge.

Hur kommer vistelsen hos er påverka deras möjligheter att prestera under EM?

– Det kommer vara kanon för dem, det är en jättebra träningsanläggning.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS