Victor Nilsson Lindelöf missar landslagssamlingen. Arkivbild.
Victor Nilsson Lindelöf missar landslagssamlingen. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Lagkaptenen missar samlingen: "Skadeproblematik"

Mittbacken och lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf har lämnat återbud till Sveriges Nations League-samling. Orsak: Skador.
– Han har haft kraftiga problem på slutet, säger förbundskapten Janne Andersson.

ANNONS

Landslaget inleder Nations League mot Slovenien i Ljubljana på torsdag kväll, den första av fyra landskamper på kort tid. Då får Janne Andersson klara sig utan sin ledare på planen – och främste mittback.

– "Vigge" har lämnat återbud på grund av återkommande skadeproblematik i sitt klubblag. Han behöver läka ut det på ett bra sätt och då är det bättre att han får vara ledig.

– Han har varit en viktig spelare i landslaget under alla mina sex år och har aldrig gjort mig besviken. Det är ett stort avbräck, men det är som det är, säger Andersson.

Lämnar stort hål

27-åringen kommer från en intensiv och resultatmässigt jobbig säsong i Premier League-klubben Manchester United och ett misslyckat VM-playoff med landslaget.

ANNONS

Lagkaptenen lämnar med sin frånvaro ett stort hål och spär på de frågetecken som finns kring landslagets försvarsförmåga centralt i fyrbackslinjen.

Marcus Danielson valde nyligen att tack för sig och Filip Helander är inaktuell på grund av en operation. Och Pontus Jansson tycks inte ha några funderingar på att omvärdera sitt beslut från förra året att landslaget är ett avslutat kapitel.

Med Nilsson Lindelöf försvinner dessutom värdefull erfarenhet på plats när Andersson tänker sig att föra landslaget i en något annan taktisk riktning. Att mittbacken skulle delta i de taktiska genomgångarna och sköta sin rehabilitering i landslagsmiljö var inte aktuellt, enligt förbundskaptenen.

Hade det på känn

Andersson var heller inte förvånad över lagkaptenens återbud. Han hade det på känn.

– Ja, det hade jag. Han har haft en problematik i flera års tid och den har ökat på senare tid. Det var ingen överraskning för mig. Vi insåg att det inte gick. Viktor är förstås besviken. Han vill alltid vara med i landslaget.

Det som ytterligare komplicerar det hela är att Nations League-samlingen sker vid en olämplig tidpunkt. Manchester United avslutande nyligen säsongen och nye managern Erik ten Hag vill samla spelarna tidigt inför den kommande säsongen.

Nilsson Lindelöf behöver helt enkelt läka sina skador och återhämta sig fysiskt.

ANNONS

Även Malmö FF:s vänsterback Martin Olsson har problem med skador, och har av den anledningen tvingats lämna återbud till samlingen.

Krafth på bättringsvägen

Högerbacken Emil Krafth, Newcastle, ansluter något senare, med anledning av sjukdom.

– Han är kraftigt på bättringsvägen och om det inte kommer bakslag så ansluter han i morgon (på tisdagen), säger Andersson.

Landslaget har en ovanlig samling framför sig. Efter Slovenien på torsdag väntar Norge hemma, Serbien borta och Norge borta.

Från diverse spelarhåll ifrågasätts Nations League-landskamperna efter en lång och krävande säsong. För förbundskaptenen Janne Andersson är de viktiga, men han säger också:

– Nations League är inte lika viktigt som ett VM- eller EM-kval. Absolut inte, men det påverkar vilken pott vi hamnar i i lottningen (till EM-kvalet) den 9 oktober. Utifrån det perspektivet är det viktigt, men jag hade inte valt att göra ett omtag om det varit ett EM-kval.

Fakta: Sveriges matcher i Nations League

Torsdag: Slovenien–Sverige, 20.45 i Ljubljana.

Söndag: Sverige–Norge, 20.45 i Solna.

9 juni: Sverige–Serbien, 20.45 i Solna.

12 juni: Norge–Sverige, 18.00 i Oslo.

24 september: Serbien–Sverige, 20.45 i Belgrad.

27 september: Sverige–Slovenien, 20.45 i Solna.

Gruppvinnaren flyttas upp till A-divisionen medan jumbon åker ner till C-divisionen.

Fakta: Sveriges trupp

Målvakter: Robin Olsen, Aston Villa, Kristoffer Nordfeldt, AIK, Andreas Linde, Greuther Fürth.

Försvarare: Emil Krafth, Newcastle, Ludwig Augustinsson, Sevilla, Joakim Nilsson, Bielefeld, Alexander Milosevic, AIK, Carl Starfelt, Celtic, Hjalmar Ekdal, Djurgården, Joel Andersson, Midtjylland, Gabriel Gudmundsson, Lille, Edvin Kurtulus, Hammarby.

Mittfältare/anfallare: Viktor Claesson, FC Köpenhamn, Kristoffer Olsson, Anderlecht, Mattias Svanberg, Bologna, Emil Forsberg, Leipzig, Dejan Kulusevski, Tottenham, Jesper Karlsson, Alkmaar, Jesper Karlström, Lech Poznan, Alexander Isak, Real Sociedad, Anthony Elanga, Manchester U, Robin Quaison, Al-Ettifaq, Viktor Gyökeres, Coventry, Kerim Mrabti, Mechelen, Jens Cajuste, Reims.

ANNONS