Förre förbundskaptenen Lars Lagerbäck är numera fotbollsexpert på Viaplay. Han är kritisk till hur Janne Andersson skötte landslaget förra året.
Förre förbundskaptenen Lars Lagerbäck är numera fotbollsexpert på Viaplay. Han är kritisk till hur Janne Andersson skötte landslaget förra året. Bild: Christine Olsson/TT

Lagerbäck: Landslaget ett frågetecken

Missat VM, fiasko i Nations League och ett av de sämsta landslagsåren på mycket länge. På fredag inleds kvalet till fotbolls-EM sommaren 2024. Förbundskaptenen Janne Andersson klarar knappast ett misslyckande till.
– Det är klart att han känner en press, säger förre förbundskaptenen Lars Lagerbäck.

ANNONS
|

I tolv år ledde Lagerbäck, först som assisterande och sedan som huvudansvarig, herrlandslaget i fotboll. Perioden 1998–2009 står sig historiskt som en av de mest framgångsrika för landslaget.

Lagerbäck beställer en cappuccino. Café Kärven på Råsundavägen i Solna är något av ett stamhak. Ett inramat tidningsurklipp på väggen har den träffande rubriken "Här har tiden stått stilla".

– Det finns inte många såna här ställen kvar. När jag går ut och tar en lunch går jag hit, säger han.

Tiden må gå långsamt eller inte alls på kondiset. Någon sådan lyx gäller varken i livet eller fotbollen. Lars Lagerbäck fyller 75 i juli och i den bransch han fortfarande verkar i går det undan. Han vet bättre än andra att gamla meriter väger lätt när nya framgångar ständigt jagas.

ANNONS

"Ett felbeslut"

Lagerbäck var, för att vara Lagerbäck, frän i sin kritik mot Janne Andersson förra året. Han ifrågasatte beslutet att laborera med spelsystemet under Nations League.

– Det var ett felbeslut med facit i hand. Vad jag förstod tittade Janne mycket på hur spelarna spelade i sina klubblag och vilka individer han tyckte skulle vara med. Det kanske blev lite naivt. Svenska landslag måste byggas utifrån ett slags grundspel för att kunna slå de "stora elefanterna", men du måste även kunna slå sämre motstånd. Jag tror inte Sverige kommer att ha så bra spelare att du kan ändra mycket. Du måste skapa en trygghet.

Flera bidragande faktorer låg bakom Anderssons fiasko i Nations League, menar Lagerbäck.

– Han hade inte bara skador, det blev också en väldigt hastig generationsväxling med yngre spelare som skulle in. Där kanske de gjorde en missbedömning. Att då dessutom ändra spelsätt till ett mer offensivt balanserat lag, säger Lagerbäck och låter påståendet hänga i luften.

TT: Blev det för mycket samtidigt?

– Jag tror det. Generationsväxling, dessutom skador och att försöka spela mer offensivt. Jag vet inte om det var tryck inifrån eller utifrån.

TT: Vad tror du?

– Jag tror inte att spelare tar det initiativet, däremot bollar Janne och Peter (Wettergren, assisterande förbundskapten) idéer med spelarna. Hur mycket spelarna påverkade Janne och Peter vet jag inte.

ANNONS

Ett misslyckat år

– Det var ett landslag som inte riktigt visste hur det skulle spela. Hade jag inte tagit på mig att jobba åt Viaplay kanske jag inte hade uttalat mig över huvud taget, men hade någon ringt och frågat mig hade jag sagt samma sak.

– De facto var det ju ett misslyckat landslagsår. Jag undrar om ett svenskt landslag i modern tid har haft ett så dåligt år.

TT: Vad tror du om landslagets chans att nå EM-slutspelet?

– Belgien är ett stort frågetecken i dag med en ny tränare (Domenico Tedesco) utan internationell erfarenhet. Jag tittade på deras VM-trupp, där var elva spelare över 30 och sedan dess har några annonserat att de lagt av. Österrike håller också på och generationsväxlar. Med normal svensk standard ska landslaget ha en jättechans att komma minst tvåa, resonerar Lagerbäck.

– Men Jannes landslag är också ett frågetecken i dag. När man tittar på truppen så är den ganska meriterad sett till klubbtillhörighet, sedan beror det på vad Janne gör nu, hur han tänker sig att laget ska spela.

Tydlig spelidé

Lagerbäck drar in luft och tar sats.

– Jag tror det hänger väldigt mycket på att de hittar en konsekvent idé. Vilken är upp till dem, men han gick tillbaka till mer traditionella 4–4–2 i höstas. Jag tror det alltid är viktigt att ha en tydlig spelidé.

ANNONS

När Andersson var ny på sin post sommaren 2016 knöt han till sig Lagerbäck som rådgivare.

TT: Om Andersson och Wettergren hör av sig, ställer du upp då, som du gjorde för sju år sedan?

– Det är en hypotetisk fråga för jag tror inte att de kommer att göra det. Jag kan väl säga så här att de skulle vara välkomna att ringa. Min telefon har varit öppen i alla år, trots att jag blivit beskylld för att vara negativ och sluten.

TT: Tror du Janne Andersson är pressad nu?

– Ja, det tror jag. Du måste vara oerhört stark för det påverkar gruppen internt när du får dåliga resultat och kritik. Dels ska han hantera det och dels ska han hantera sin egen situation. Det är klart att han känner en press.

Lars Lagerbäck efterlyser en tydlig, konsekvent spelidé nu när landslaget går in i EM-kvalet.
Lars Lagerbäck efterlyser en tydlig, konsekvent spelidé nu när landslaget går in i EM-kvalet. Bild: Christine Olsson/TT
Janne Andersson, Peter Wettergren och dåvarande rådgivaren Lars Lagerbäck inför VM-kvalstarten mot Nederländerna 2016. Arkivbild.
Janne Andersson, Peter Wettergren och dåvarande rådgivaren Lars Lagerbäck inför VM-kvalstarten mot Nederländerna 2016. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Fakta: Lars Lagerbäck

Född: 16 juli 1948 (74 år) i Katrineholm.

Uppdrag som tränare: Kilafors IF (1977–1982), Arbrå BK (1983–1985), Hudiksvalls ABK (1987–1989), förbundskapten U21-landslaget (1990–1995), förbundskapten B-landslaget (1996–1997), assisterande förbundskapten A-landslaget (1998–1999), förbundskapten A-landslaget (2000–2009), förbundskapten Nigeria (2010), förbundskapten Island (2011–2016), rådgivare A-landslaget (2016), förbundskapten Norge (2017–2020), rådgivare Island (2020–2021).

Främsta meriter: Tog svenska landslaget till fem raka mästerskap, tre EM-slutspel och två VM-slutspel, gjorde ett VM-slutspel med Nigeria och ett EM-slutspel med Island.

Gör nu: Expertkommentator i Viaplay, som sänder EM-kvalstarten mot Belgien 24 mars och Azerbajdzjan 27 mars.

Fakta: Så spelar landslaget i EM-kvalet

Fredag: Sverige—Belgien (20.45).

27 mars: Sverige—Azerbajdzjan (20.45).

20 juni: Österrike—Sverige (20.45).

9 september: Estland—Sverige (20.45).

12 september: Sverige—Österrike (20.45).

16 oktober: Belgien—Sverige (20.45).

16 november: Azerbajdzjan—Sverige (18.00).

19 november: Sverige–Estland (18.00).

De två främsta i var och en av de tio kvalgrupperna är klara för EM-slutspelet i Tyskland sommaren 2024. Ytterligare tre platser tillsätts efter playoff. De tolv lagen i playoff utses från resultaten i Nations League.

ANNONS