Lag Edin vinner OS-guld i curling

Lag Edin vinner OS-finalen mot Storbritannien. Därmed vinner man OS-guld i curling – Sveriges första någonsin på herrsidan.
– Det är helt ofattbart, säger Niklas Edin till Discovery+.

ANNONS
|

Tro det eller ej. Sverige har tre OS-guld i curling genom historien. Samtliga har vunnits på damsidan.

Nu välkomnar vi herrarna – och lag Edin – in i värmen.

– Gud vad skönt! Det är en rejäl lättnad, men också mycket mer glädje än vad jag faktiskt trodde jag skulle känna. Det kändes som att det skulle bli mest lättnad, men nu är det väldigt mycket glädje och känslor, säger Niklas Edin till Disovery+.

LÄS MER:Lag Edin till OS-final: "Bara att ösa"

För efter en rafflande final mot Storbritannien står det klart. Man är olympiska mästare.

Innan det stod klart fick vi bevittna ett ställningskrig av högsta rang. Efter att lag Edin tvingat britterna till att nöja sig med en poäng i den första omgången, kunde man sedan ta två när man hade sistastenen i egna händer. En ledning man bevakade fint.

ANNONS

För nollrundorna följde sedan varandra, och Storbritannien kunde inte utjämna förrän i den åttonde omgången. Då Sverige sedan spelade sig till ett nytt ettpoängsförsprång i den nionde rundan brann det till i den tionde.

Fick avgöras med jätterysare

Kunde lag Edin hålla britterna till en poäng skulle en avgörande skiljeomgång, där Sverige skulle äga sistastenen, fälla avgörandet. Skulle Storbritannien ta två var det kört.

Dessutom hade britterna ett mentalt övertag, man besegrade lag Edin i gruppen.

LÄS MER:Första förlusten för lag Edin mot rivalerna

Svenskarna höll nerverna i styr, och lyckades med sitt mål.

I skiljeomgången var det aldrig något snack – och man behövde inte ens spela matchens sista sten. Britterna gav upp när man insåg att striden var förlorad. 5–4 skrivs segersiffrorna till.

2010 resulterade i en snöplig fjärdeplats. 2014 vann lag Edin brons. 2018 slutade med silver. 2022 avslutar man den jämna stegringen och får ställa sig högst upp på pallen.

– Det känns som att det har varit en otroligt lång resa naturligtvis och ganska snöpliga förluster i ett par av de tidigare (finalerna), säger Edin till Discovery+.

Guldet är Sveriges åttonde i Peking. Ett nytt guldrekord.

ANNONS